Україні обіцяли виділити кошти, виручені від продажу Абрамовичем "Челсі" / фото REUTERS

У західних ЗМІ стверджують, що після того, як путінський олігарх Роман Абрамович був змушений продати футбольний клуб "Челсі", уряд Великої Британії повинен був передати Україні всі кошти, виручені від цієї угоди. Йдеться про 2,3 млрд фунтів. Однак політтехнолог і письменник Михайло Шейтельман вважає, що все не так просто, і в цій справі є великий підступ.

"Перші заяви, які про цю історію, про цю суму прозвучали, були в травні минулого року. Коли на Абрамовича наклали санкції, з'ясувалося, що "Челсі", що належить йому, не може дограти чемпіонат Англії технічно, тому що він не здатний заплатити за автобус, який відвезе футболістів на сусідній стадіон. Всі рахунки як би не заморожені, але вони не можуть проводити операції по рахунках, тому що це клуб, що належить Абрамовичу. У свою чергу "Челсі" отримав кредит від Абрамовича свого часу в кілька мільярдів – теж 2 млрд доларів, по-моєму. Виходило, що неможливо грати. Фактично "Челсі" б просто зруйнувався, якби Абрамович його не продав терміново", – розповів він в ефірі програми "Аргумент".

І в той момент, за словами Шейтельмана, почалася технічна складність, оскільки Абрамович знаходиться під санкціями.  

"Якщо він щось продає, жоден покупець йому не може нічого заплатити, як він не міг купити гравця або продати гравця, нічого не можна з цим зробити. І тоді його фінансисти, юристи запропонували британському уряду цю угоду, що ми продаємо "Челсі" в терміновому порядку, але гроші особисто Абрамович не отримує, вони кладуться на якийсь закритий рахунок. А ці гроші підуть ось на якусь добру справу", – продовжив експерт.

На це було отримано дозвіл. Гроші від продажу клубу Абрамович не отримав. 

"Тоді ж, як і зараз, в газеті The Telegraph було сказано наступне: не Україні передадуть гроші, а жертвам війни в Україні. Розумієте, який нюанс? Хто такі жертви війни в Україні. А російські мобілізовані – це жертви війни в Україні чи ні? А жителі Бєлгорода – це жертви війни в Україні чи ні, про яких Путін вічно говорить, що їм треба щось компенсувати? Це ж теж виглядає як жертви війни в Україні, правильно? Жодного разу ніде не було пояснено, що це саме в Україну, саме українським жертвам. Ні, в цілому жертвам, жертви бувають різні. А люди, які з Росії стали "біженцями", тому що втекли, або ж сім'ї мобілізованих, які втратили годувальників, або ще щось. Ось вам і жертви війни в Україні", – зазначив політтехнолог.

Експерт нагадав, що тоді всі закричали, що Абрамович "вирішив з-під санкцій вилізти". Однак, за його словами, все влаштовано хитріше. 

"(Тоді) я подумав: та ні, якби він сказав у відкриту, що він це в Україну переведе, йому б Путін влаштував ще тоді, ще в травні минулого року. Але все набагато хитріше влаштовано. Зараз в The Telegraph теж, по-моєму – я чесно скажу, всю статтю не прочитав – там не було про те, що він переведе (кошти) саме в Україну. Жертвам війни в Україні, які постраждали від війни в Україні. Вирішувати все буде британський регулятор, не Абрамович. Я дуже сподіваюся, що він перевірить, на що ж це піде, чи не мобілізованим росіянам. За цим треба дуже пильно стежити, за цією угодою. Вона не така милозвучна", – резюмував Шейтельман.

Продаж ФК "Челсі": що відомо

У травні 2022 року російський бізнесмен Роман Абрамович закрив угоду щодо продажу англійського футбольного клубу "Челсі". Новий власником ФК став американський консорціум, який очолює Тодд Боелі.

Наприкінці січня 2023 року стало відомо, що Уряд Великої Британії передасть Україні всі кошти, виручені за продаж футбольного клубу "Челсі" Романом Абрамовичем минулого року. Зазначалося, що кошти будуть направлені до спеціального фонду фінансової допомоги Україні. 

Вас також можуть зацікавити новини: