32% українців схвалюють заборону комуністичної символіки / фото УНІАН

Понад 30% українців схвалюють заборону комуністичної символіки та перейменування населених пунктів і вулиць в рамках декомунізації.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 17 по 22 квітня.

Так, 32% українців позитивно ставляться до рішення про заборону комуністичної символіки, як це передбачено законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів". Негативно до цього рішення ставиться 34% опитаних, а ще чверті громадян це байдуже.

Відео дня

Читайте такожБільше третини українців вважають СРСР тоталітарним режимом - опитування

"Дещо більше позитивних оцінок цього рішення у Західному (45%) та Центральному (33%) регіонах порівняно з Півднем та Сходом - 22% та 24% відповідно. Примітно, що близько чверті громадян в усіх регіонах ставляться до цього питання байдуже", - йдеться в опитуванні.

Результати дослідження свідчать, що менше позитивних ставлень до заборони комуністичної символіки спостерігається у вікових категоріях, яким за 60 років, а серед молодших груп респондентів (до 40 років) більше тих, кого не цікавить питання заборони комуністичних символів.

Крім того, за даними опитування, понад 30% українців схвалюють перейменування населених пунктів та вулиць, названих на честь комуністичних діячів, тоді як 44% ставляться до цього негативно, а ще близько 20% - байдуже.

Позитивне ставлення до перейменування переважає тільки у Західному регіоні (44% "за" і 30% "проти"), на Сході та Півдні близько половини громадян ставляться до перейменування негативно.

"Тенденції вікового розподілу схожі зі ставленням до заборони комуністичних символів: більше негативних ставлень до перейменування топонімів бачимо у старших людей (47% для вікової категорії 60-69 років та 56% для людей, старших за 70 років), натомість серед молоді відносно більше байдужих", - зазначають соціологи.

У результатах опитування також йдеться про те, що історична пам’ять корелює з тим, як громадяни уявляють майбутнє України.

Так, наприклад, серед тих, хто погоджується із забороною комуністичних символів, 68% підтримують європейську інтеграцію України.

Натомість серед тих, хто не погоджується із забороною комуністичних символів, істотно більше прихильників союзу з Росією чи неприєднання до жодного з союзів.

***Загальнонаціональне дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 17 по 22 квітня в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Дослідження проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Опитано 2 тис. осіб, вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.