Партія «За майбутнє» вважає, що Україна має перейняти успішний досвід інших країн і захистити здоров’я населення / фото ua.depositphotos.com

В Україні необхідно заборонити шкідливі добавки в продуктах дитячого харчування, щоб юне покоління споживало якісну їжу та зростало здоровим. Тому необхідно гармонізувати українське законодавство з європейським щодо цього питання. Про це заявив народний депутат України, голова Вінницького обласного осередку партії "За майбутнє" Петро Юрчишин.

Так, нині активно продається дитяче харчування, до складу якого входить пальмова олія. У результаті діти, котрих годують такими сумішами, не отримують достатньої кількості жирів, і в них можуть виникнути дефіцит кальцію, порушення травлення тощо.

Читайте такожЗдорове харчування недоступне майже половині населення планети - ООН"Негативно трансжири впливають і на здоров’я дорослого населення. Щороку 500 000 людей в усьому світі гинуть через серцево-судинні хвороби, які розвинулись через надмірне споживання, зокрема, пальмової олії. Низка країн законодавчо обмежила використання трансжирів у виробництві, а також ввезення продуктів із їх вмістом. Припинення споживання трансжирів є ключовою умовою охорони здоров’я та порятунку життя людей", — говорить Петро Юрчишин.

Відео дня

За висновками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, вживання пальмової олії призводить до ожиріння та розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а її виробництво завдає шкоди природі. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії у ВООЗ порівнюють із виробництвом тютюнових та алкогольних виробів.

За інформацією, уряди деяких країн ще з 2003 року ввели загальнонаціональну заборону на використання частково гідрогенізованих масел. Після повної заборони використання трансжирних кислот було встановлено граничну межу, яка не повинна перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті. Це призвело до суттєвого зниження захворюваності населення, зокрема, на серцево-судинні захворювання.

Партія "За майбутнє" вважає, що Україна має перейняти успішний досвід інших країн і захистити здоров’я населення. Так, під час останнього засідання Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики народний депутат Петро Юрчишин разом із колегами підтримав законопроєкт № 5148 щодо покращення якості харчових продуктів, які споживаються дітьми. Ініціатива передбачає запровадження суворого контролю на виробництві та повну заборону шкідливих добавок у продуктах дитячого харчування.

"Нинішня ситуація на ринку харчових продуктів потребує ухвалення негайних законодавчих рішень. Передусім — заборони застосування гідрогенізованої пальмової олії у виробництві харчових продуктів, які здебільшого споживаються дітьми. Також необхідно встановити додаткові вимоги до маркування харчових продуктів, що містять трансжири", — пояснює Петро Юрчишин.

Реалізація законопроєкту не потребує жодних додаткових витрат бюджетних коштів, проте вдосконалення законодавства покращить якість продуктів, які споживають українці, і відповідно стан здоров’я та довголіття нації.