Вісім областей в Україні вже у "червоній" карантинній зоні. Ще сім приєднаються після прийдешніх вихідних. Доля решти "жовтих" буде аналогічною, просто питання часу.

Для тих, кому вже не пощастило, починають діяти нові обмеження: як тільки регіон стає "червоним", забороняється практично все – ніяких розваг, ресторанів, спортзалів, кінотеатрів, вільного переміщення громадським транспортом та т.д. насправді (для тих, хто сполошився), в цих "нових" правилах немає нічого нового. Всі ці обмеження ми всі відчули на собі навесні.

Але один нюанс все ж з'явився. Навіть у "червоній" зоні працювати зможуть ті компанії, підприємства, заклади etc, в яких вакциновані 100% співробітників. А заборони користуватися їхніми послугами не торкнуться тих, у кого на руках є негативний ПЛР-тест, і тих, хто встиг вакцинуватися.

Відео дня

Щоб виключити нерозуміння, наведу повний перелік "дозвільних документів":

  • Негативний ПЛР-тест або експрес-тест (діють 72 години);
  • Паперова довідка про одужання або відповідний сертифікат у додатку" дія " (діють півроку з моменту підтвердження у людини COVID-19);
  • Паперовий сертифікат про проходження вакцинації від COVID - 19 або його аналог в додатку "Дія".

При цьому важливо пам'ятати, що реєстри в "Дії" досить часто "хворіють", а по-простому, "Дію" сильно "глючить", тому старий добрий папірець – вірніше.

Не хочете вакцинуватися, самоізолюйтесь

А тепер що стосується правил виживання у "червоній" карантинній зоні. Перше – вакцинуватися. Як показує практика переходу до більш жорстких обмежень, це дійсно стимулює збільшення кількості щеплень від COVID-19. Якщо тільки наважуєтеся, УНІАН зібрав відповіді на найпоширеніші питання про ковід-вакцинацію. Комусь може стати корисним. Можливо навіть вбереже від необдуманих покупок, начебто "магніту-античипу" для "безпечної вакцинації".

Друге правило – не хочете вакцинуватися, самоізолюйтесь. Особливо, якщо є можливість працювати онлайн. При цьому, звичайно, доведеться відмовитися від багатьох задоволень. Але хто сказав, що вони актуальні для всіх?

Ціна підробленого ПЛР-тесту не набагато нижче ціни справжнього

І остання, половинка правила виживання у "червоній" карантинній зоні – утримайтеся від використання підробок негативних тестів, довідок про недавню хворобу або сертифікатів вакцинації. Користь від таких "документів" сумнівна. По-перше, наприклад, ціна підробленого ПЛР-тесту не набагато нижче ціни справжнього. І чи варто овчинка вичинки – велике питання. По-друге, за використання підробок загрожує покарання. І загрожує воно не тільки тим, хто виготовив фейкову довідку і продав її, а й безпосередньо користувачеві. Це штраф від 850 гривень, арешт на строк до шести місяців або обмеження волі до двох років. 

Звичайно, ще можна покладатися, що вибіркова перевірка вищеописаних документів в транспорті або ресторані не торкнеться конкретно вас (не будуть же правоохоронці перевіряти кожного другого). А навіть якщо торкнеться, всі ми розуміємо, що живемо в країні, де суворість покарання нівелюється необов'язковістю його виконання. З іншого боку, вірус також вибирає жертву рандомно, але набагато точніше. Чи варто ризикувати?

Тетяна Урбанська