Біля входу до Офісу президента представниця руху Femen намагалася провести акцію протесту, проте їй завадили правоохоронці.

Відео дня

Копи взялися за активістку, коли та вилізла у трусах на одну з декоративних куль поблизу будівлі.

Читайте такожАктивістки Femen влаштували нову акцію в Києві з фаєрами та роздяганням (фото, відео)

Жінка вигукувала: «Геть насильство», а своє тіло заздалегідь розфарбувала у чорні та червоні написи з закликами ухвалити Стамбульську конвенцію.

За інформацією Обозреватель, поліція склала адмінпротокол про вчинення активісткою дрібного хуліганства. Після чого порушницю відпустили.

До слова, у світі стартувала акція «16 днів проти насильства». З цієї нагоди 25 листопада на Михайлівській площі у Києві відкрили виставку предметів «Річ у тім». На виставці представлено 16 предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством. У події взяла участь, зокрема, дружина президента Олена Зеленська.

Стамбульська конвенція: у чому полягає суть

  • Стамбульська конвенція, прийнята 11 травня 2011 року країнами-членами Ради Європи, стала першим юридично зобов’язуючим документом в Європі, яким застосовується комплексний підхід до боротьби з насиллям стосовно жінок. Україна підписала Стамбульську конвенцію 7 листопада 2011 року.
  • Конвенція покликана, зокрема, захищати жінок від усіх видів насильства, викоріненню дискримінації, сприянню рівноправності між обома статями і передбачає допомогу жертвам насильства.
  • Країни, які підтримали конвенцію, зобов’язані ввести кримінальну відповідальність за психологічне, сексуальне й фізичне насильство, переслідування, примусовий шлюб, жіноче обрізання, примусовий аборт й стерилізацію.
  • Конвенція постановляє, що сексуальне домагання (харасмент) має бути суб'єктом «кримінальних чи інших законодавчо визначених санкцій», а також включає статтю про злочини, здійснені в ім'я так званої «честі».
  • Проте Рада досі її не ухвалила. У 2016 році під час голосування парламент провалив законопроект, оскільки норми, що містяться у конвенції, начебто «руйнують українську ідентичність».