Фонд Ріната Ахметова допомагає позбутися психологічних травм, спричинених збройним конфліктом на Донбасі

Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу людям, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Донбасі чи потрапили в складні життєві обставини з інших причин.

У рамках проєкту Музей "Голоси Мирних" стартував цикл прямих ефірів, глядачі яких можуть поставити експертам запитання, які їх хвилюють. На діджитал-майданчиках Фонду проходять онлайн-трансляції та вебінари з психологами.

Гостею першого ефіру "Подолати. Допомагає психолог" стала Альона Лук'янчук. Вона з 2014 року допомагає жителям Донбасу справлятися з негативними наслідками пережитого ними.

Фонд Ріната Ахметова допомагає позбутися психологічних травм, спричинених збройним конфліктом на Донбасі

– Я сама переселенка, тому розумію, наскільки необхідна ця допомога. Щоб побороти стрес, з кожним із постраждалих ми переживали ті емоції та біль, які вони відчували. Психологічна служба також консультувала людей під час обстрілів. Це все дуже боляче і страшно. Ця робота стала внеском у масштабну миротворчу місію, – говорить Альона.

Як повідомляє Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду, за  більш як 6 років допомогу Фонду Ріната Ахметова в подоланні травм отримали понад 60 тис. жителів сходу України різного віку.

Фонд Ріната Ахметова допомагає позбутися психологічних травм, спричинених збройним конфліктом на Донбасі

– Для якісної роботи з мирними жителями Донбасу Фонд провів навчання з курсу "Травма війни", яке пройшли 250 психологів. Експерти відзначають, що відкладений ефект від травми війни може проявити себе навіть через довгі роки в формі психосоматичних захворювань. Тоді як люди, які зіткнулися з такими проблемами, не завжди здатні пов'язати їх із подіями, викликаними збройним конфліктом. Одне із завдань напряму "Подолати. Допомагає психолог" – виявити цей зв'язок і допомогти Мирним упоратися з тривожними станами та психологічною нестабільністю, – зазначила Юлія Єршова.

Пандемія COVID-19 також викликала масу психологічних проблем, тому психологи Фонду відповідатимуть на широкий спектр запитань, які хвилюють сучасних людей.

Щоб зрозуміти, чи потрібна вам психологічна допомога, можна пройти тест на сайті Фонду Ріната Ахметова.

Ви також можете звернутися за допомогою до психологів Фонду за телефоном гарячої лінії: 0800509001.

Багато історій жителів Донбасу увійшли до унікального проєкту Музей Фонду Ріната Ахметова "Голоси Мирних". Це безпечний, довірчий простір, де люди зі східних регіонів можуть розповісти про пережите ними під час воєнних дій і звільнитися від тягаря мовчання заради майбутнього. Ознайомитися з такими свідченнями та залишити свою історію можна тут.