Осінні канікули можу початися на 10 днів раніше / фото kyivcity.gov.ua

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що у зв’язку з проведенням місцевих виборів канікули в школах передбачається зробити на 10 днів раніше ніж було заплановано.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час круглого столу на тему «Місцеві вибори 2020 і COVID-19».

Читайте такожУ день проведення місцевих виборів Україна перейде на «зимовий» час

Відео дня

Ляшко нагадав, що на сьогодні діє заборона на відвідування шкіл і дитячих садків сторонніми людьми, в тому числі і батьками під час навчального процесу. «Ми розуміємо, що розпочався виборчий процес і відкриваються дільниці в школах. Тому на період коли відбувається одночасно виборчий і навчальний процес, вхід на виборчу дільницю треба організувати окремий від того, яким заходять діти»,- зазначив він.

При цьому Ляшко додав, що в першу чергу для роботи виборчих комісій будуть використані шкільні спортзали. За його словами, передбачається зробити канікули на 10 днів раніше ніж було заплановано, щоб освітній процес, підготовка до виборів і виборчий процес не перетиналися.

Член Центральної виборчої комісії Андрій Гевко зазначив, що в Україні 12 тис. 56 виборчих дільниць знаходяться в закладах освіти - не тільки в школах, а й в університетах, інститутах. За його словами, виборчі комісії будуть утворені до 9 жовтня, тобто за 15 днів до виборів і відповідно з цього періоду вони повинні почати функціонувати.

Місцеві вибори в Україні: коли і як відбудуться

  • 5 вересня в Україні стартував виборчий процес у рамках підготовки та проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів, до 24 вересня було заплановано подання документів у відповідні тервиборчкоми для реєстрації кандидатів у депутати та кандидатів на посади сільського, селищного та міського голови.
  • Відмовитися від балотування кандидат або партія, яка його висунула, можуть до 5 жовтня.
  • Починати здійснювати передвиборчу агітацію партія або кандидат повинні наступного дня після реєстрації, а завершити - о 24:00 24 жовтня.
  • Тервиборчкоми мають утворити дільничні виборчі комісії до 9 жовтня.
  • Голосування проходитиме з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми повинні по 6 листопада.