Зрадник своєї провини у суді не визнав / фото Судовий репортер

Уродженця Росії 47-річного Владислава Козєєва, який фотографував військові об’єкти на Львівщині та надсилав світлини росіянину, визнали винним у державній зраді. Його засуджено до довічного увʼязнення з конфіскацією майна.

Як повідомляє "Судовий репортер", відповідне рішення колегія суддів Залізничного районного суду Львова ухвалила 16 травня.

Зазначається, що прокурор сам запропонував призначити найсуворіше покарання, адже обвинувачений, окрім отриманих завдань, самостійно з ідеологічних мотивів шукав інформацію і передавав її ворогу.

Відео дня

Своєї провини Козєєв не визнав, заявивши, що не робив того, про що написано в обвинуваченні.

Він має українське громадянство, але народився у місті Улан-Уде — столиці Республіки Бурятія РФ. У 2008-2010 роках його умовно засудили за шахрайство — привласнення 3,6 тисяч гривень.

Після повномасштабного вторгнення у травні Козєєв надсилав росіянами відомості про розташування військових об’єктів та пересування військовослужбовців ЗСУ, а також координати об’єктів критичної інфраструктури на Львівщині, в тому числі пʼяти мостів. На власний телефон він фіксував наслідки ракетних ударів по Львову. Загалом йдеться про 25 епізодів передачі інформації.

Зібрану інформацію Козєєв надсилав у Telegram користувачу, підписаному символом "$". Правоохоронці встановили, що цим псевдонімом користується росіянин Сергій Варін. На вилученому телефоні виявили лише частину переписок, оскільки у месенджері обвинувачений користувався функцією автовидалення.

За допомогою спеціальних програм слідчі змогли відновити на телефоні Козєєва видалені знімки, які, ймовірно, він також надсилав росіянам. Це фото наслідків ракетного удару по Львову, військовій частині та військовій техніці в одному з сіл Львівщини, навчальному центру ЗСУ, нафтобазі, мосту.

Із вмісту телефону випливає, що Коззєв полюбляв комуністичну і російську символіку, зберігав фотографії з позначками Z. Він був підписаний на російські телеграм-канали: Соловьев Live, Мадуров, Радио спутник, Сладков +, Маргарита Симоньян, Кадыров 95. Зокрема, у телеграм-каналі Соловьев Live обвинувачений запитував, чи будуть росіяни воювати у Львові.

До початку повномасштабного вторгнення він періодично їздив до Росії та працював там. Активно користувався російськими додатками: Сбербанк, Кошелек, Роснефть, Авто.ру.

На його телефоні є багато російських номерів, в тому числі співробітників Міністерств внутрішніх і закордонних справ, міграційної служби. Виявлені також завантажені з сайту московського міграційного центру бланки заяв про видачу посвідки на проживання.

Також у телефоні Козєєва було фото листа від МВС РФ 2021 року. Із документа відомо, що чоловік хотів отримати паспорт громадянина Росії.

Крім того, він листувався з приводу свого громадянства з колишнім головою партії ЛДПР Володимиром Жириновським.

Торік 20 травня Козєєва затримали в батьківському домі, з вікон якого він робив фото для росіян.

Його справа слухалась судом понад півроку.

У дебатах адвокат намагався переконати суд, що Козєєв, ймовірно, перестав бути громадянином України і тому його не можуть судити за державну зраду.

Обвинувачений попросив його виправдати. Його адвокат заявив про неправильну кваліфікацію обвинувачення. У діях Козєєва він не вбачає державної зради, а максимум несанкціоноване поширення інформації про переміщення ЗСУ в умовах воєнного стану.

Затримання ворожих інформаторів в Україні

12 травня Служба безпеки України повідомила про затримання двох жителів Краматорська Донецької області, які передавали окупантам локації Сил оборони на території регіону. Особливу увагу вони звертали на місця базування і маршрути переміщення підрозділів ЗСУ та Держприкордонслужби на Бахмутському напрямку.

А у Миколаєві затримали таксиста, який "навів" російську ракету на житлову багатоповерхівку. Унаслідок ворожого обстрілу восени 2022 року загинули вісім мирних жителів, у тому числі неповнолітня дитина.

Вас також можуть зацікавити новини: