Поліція запобігла вчиненню злочину / фото УНІАН

У Києві затримали групу осіб, які планували масові заворушення в столиці, під час яких "мала пролитися кров".

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

"Вчора в Києві була затримана група осіб, які планували масові заворушення в столиці. Планувалося зібрати до 5 тисяч осіб, з яких до 1,5 тисячі мали складати так звані "тітушки", які мали влаштувати бійки з правоохоронцями. Це планувалося наперед. Обов'язково мало бути насильство серед учасників цього мітингу. Мала була пролитися і кров. Причому була заготовлена і бутафорська кров, яка внаслідок конфлікту з правоохоронцями мала пролитися серед активістів. Були заплановані і зібрані групи медиків, які мали підійти в цей момент, і це показати на всіх центральних каналах. Був запланований підпал автомобільних шин, використання вогнегасників і салютів", - сказав міністр.

Відео дня

Як уточнив голова Нацполіції Ігор Клименко, масові заворушення мали відбутися в центрі столиці, зокрема, під Офісом президента, а у лютому ще в чотирьох обласних центрах. За його словами, наразі затримано організатора акції у Києві та його помічника.

"У лютому були замовлення ще на 4 такі акції в обласних центрах нашої держави. За процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора організатора та його помічника вчора було затримано. Інкримінуємо їм замах на масові заворушення. Слідчі вже підготували та вручають фігурантам повідомлення про підозру та звертаються до суду про безальтернативне взяття під варту. Ми ще на шляху встановлення замовників та кінцевих бенефіціарів цих акцій, але розуміємо, кому вигідна подібна дестабілізація ситуації в Україні", - повідомив Клименко.

Він також зауважив, що затримані є громадянами України, а зв’язки їх з іншою державою встановить слідство.

Читайте такожУ Києві активісти подякували союзникам України за військову підтримку (фоторепортаж)

Зв'язки зі спецслужбами РФ

Правоохоронні органи встановлюють зв'язки двох затриманих осіб, які планували організувати масові заворушення біля Офісу президента у Києві, із спецслужбами Російської Федерації.

"Ми маємо інформацію, яка зараз перевіряється, щодо зв'язків організаторів зі спецслужбами Російської Федерації", - сказав Монастирський.

Глава МВС зазначив, що слідчі вивчають набір конкретних доказів, але про більшість з них наразі не може повідомити.

"Один з організаторів має певні зв'язки, які зараз досліджуються, з невизнаними територіями ОРДЛО", - додав Монастирський.

Він зауважив, що більше інформації щодо підозрюваних буде оприлюднено згодом.

Монастирський додав, що затримано наразі лише організатора та спільника, їм пред'явлені підозри. Щодо інших осіб робота продовжується.

Затриманим особам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до 8 років - замах на масові заворушення.

Бюджет провокацій

На організацію масових заворушень, які планували розпочати сьогодні у Києві, було виділено більш як 1 млн грн.

Про це на брифінгу повідомив голова Національної поліції України Ігор Клименко.

"Всього на організацію провокативного заходу учасники групи отримали (це тільки аванс і те, що чітко задокументовано) більше 1 млн грн. Ми розуміємо, в яких банках вони отримували готівку та визначаємо шляхи надходження цих грошей на відповідні рахунки", - повідомив Клименко.

Для провокацій під час акції було придбано 20 фаєрів, 200 димових шашок, 20 шин, 10 вогнегасників, 2 тис. агітаційних листівок, 320 прапорів, 12 радіостанцій, 6 банерів та бутафорська кров.

Як повідомляв УНІАН, в Україні поліція затримала групу осіб, які планували масові заворушення на території країни. Брифінг щодо цього поліція анонсувала 30 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: