Школа № 20 в Кам'янському на Дніпропетровщині вже два роки перебуває в аварійному стані і розвалюється прямо на очах, а дітей вимушено розподілили по інших школах.

До рук журналістів потрапили документи проекту реконструкції школи, і, схоже, після публікації цих відомостей, у мера міста Кам'янське Андрія Белоусова можуть початися проблеми з правоохоронними органами. Про це пише видання «Факти».

Як пише видання, три корпуси школи №20 давно потребували ремонту - почав просідати фасад, і адміністрація школи звернулася в мерію з проханням виділити гроші на реконструкцію. Але влада міста не поспішала. 27 липня 2019 року серед білого дня фасад остаточно обвалився. І тоді влада міста почали шукати проєктне рішення щодо реконструкції будівлі.

Відео дня

«У 2020 з обласного бюджету виділили 30 млн грн. У міськраді необхідних грошей так і не знайшлося - відповідної статті в бюджет міста на 2021 рік не заклали. Більш того, в проекті, запропонованому міською владою, знайшли недоліки і відправили його на коригування. Таким чином, реконструкція закінчилася, ледь почавшись», - наголошується в статті.

Як підкреслюють журналісти, в цей момент історія отримала новий відтінок - корупційний. У квітні 2020 року обласна влада вирішила перекласти функції замовника реконструкції аварійної школи на департамент капбудівництва Дніпропетровської ОДА. А Департаменту ЖКГ та будівництва Кам'янської міськради доручили передати проектно-кошторисну документацію щодо об'єкту. Роботи на той момент в школі, як і раніше, не починалися. У підсумку проект потягнув на цілих 185 мільйонів гривень, що стало абсолютним рекордом за ремонтними роботами в країні.

«У нового керівництва області виникли закономірні питання щодо проекту реконструкції багатостраждальної школи в Кам'янському. Роботи були припинені до закінчення розгляду», - йдеться в матеріалі.

За даними джерел, вартість робіт з реконструкції школи № 20 в Кам'янському була завищена майже в два рази. За деякими даними, через планування непотрібних робіт вартість реконструкції зросла відразу на 20 мільйонів гривень. І є цілком обґрунтовані побоювання, що ці «зайві» гроші потрапили в кишені особливо зацікавлених осіб, які цей проект «вели» і затверджували.

«Таким чином, вже зараз зрозуміло, що в результаті розгляду і коригування проєкту можуть з'явитися кримінальні справи, в яких дуже неприємним чином засвітиться ім'я мера Кам'янського Андрія Белоусова», - резюмує автор статті.