Назва насіння збурила українців / скріншот

У мережі спалахнув черговий скандал через патріотичні назви продуктів. Місяць тому всі обговорювали славнозвісний напій під назвою "Буча Комбуча", а цього разу користувачів мережі обурили назви насіння — редиска "Азовсталь", кабачок "Привид Києва" та ще з десяток подібних назв.

Журналісти 1+1 з'ясували, що це - маніпуляція та гра на патріотизмі чи підняття патріотичного духу.

Мережа закипає гнівними коментарями через патріотичні назви насіння: 

  • "Ви тут ні до чого! Ви просто хайпуєте на чужій крові"
  • "Навіщо ліпити війну на насіння?"
  • "Це дешевий маркетинг, це просто жесть"
  • "Бойкот такої продукції - найкраще, що ми можемо зробити"

Ось що кажуть про патріотичні назви для багатьох українських товарів наші військові:

  • "Я думаю, це ненормально. Це принижує патріотизм тих людей, які зараз там перебувають"
  • "Я ставлюся до цього позитивно. Це певна підтримка"
  • "Це хайп на війні. Про Бучу точно можу сказати й про Азовсталь - не варто використовувати".

Дослідниця гастрономічної культури та історії української кухні Олена Брайченко каже, що навіть, здавалось би, безневинна назва петрушки "Стефанія" чи огірок "Патрон" - це те, що вводить покупців в оману. Вона зізнається, що спершу подумала, що це нові сорти.

Проте виробник цього насіння каже, що маніпулювати чи піаритись на війні абсолютно не збиралися, а навпаки - хотіли допомогти нашим захисникам. Ось як такий хід пояснив засновник компанії Петро Таращенко:

"Це - некомерційний проект, весь прибуток від його реалізації буде направлено на підтримку ЗСУ... Жодних загравань на тему патріотизму не було".

У компанії кажуть, що не очікували такого галасу довкола їхньої продукції, хоча недоречність назв "Азовсталь" та "Привид Києва" все ж визнають. 

"Мені шкода, що зі своїми благодійними намірами я не зміг всебічно проаналізувати, які асоціації можуть викликати такі назви насіння як "Азовсталь" та "Привид Києва", - каже Таращенко.

Він запевнив, що не хотів нікого образити такими назвами. Та все ж змінити щось виробник наразі не може - партія товару вже відвантажена.

У Гданську назвали площу на честь Маріуполя

Раніше у польському Гданську назвали площу на честь Маріуполя. Про це повідомила Маріупольська міськрада, тепер одна з площ Гданська названа "Площею Героїчного Маріуполя".

Вас також можуть зацікавити новини: