В Україні можуть посилити мобілізацію / колаж УНІАН, фото УНІАН

Адвокат Кристина Очкур заявила, що за певних обставин військовозобов'язаного можуть внести у базу розшуку ТЦК. За її словами, іноді працівники військкоматів чи поліції спекулюють цим, переконуючи громадян, що ті вже в таких списках.

"Зараз багато чоловіків говорять про те, що їх начебто внесли у базу розшуку від ТЦК. Про це їх повідомив дільничий чи ще хтось інший. Давайте розбиратися, коли і як заповнюють цю базу. Адже навіть війна не є причиною для маніпуляцій почуттями громадян та необізнаністю у деяких питаннях, щоб змусити їх до явки у військкомат. Це не припустимо з боку держави", - розповіла юристка у публікації адвокатського об'єднання "Пані в законі" у Telegram.

Вона пояснила, що поняття розшуку застосовують тільки до тих людей, які вчинили кримінальне правопорушення. При цьому порушення правил військово обліку - це стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відео дня

"Це не кримінальне правопорушення. Тобто у вас має бути порушення статті 335 чи 337 Кримінального кодексу. Це статті, які говорять про ухилення від мобілізації. І у такому випадку проти вас має бути відкрите кримінальне провадження", - додає Очкур.

У цьому разі військовозобов'язаний буде вважатись підозрюваним. Однак у розшук його можна оголосити лише за ухвалою суду або постановою слідчого чи прокурора. Перевірити цей момент можна на сервісі МВС.

"Там можна подивитись, які бувають підстави для розшуку, якщо ви у ньому знаходитесь, і який саме орган вас розшукує", - зазначила адвокат.

Як вона зазначила, якщо дільничий стверджує, що військовозобов'язаний вже у базі розшуку, то він має назвати номер кримінального провадження чи дати посилання на постанову про розшук цієї особи.

"Хочу вам одразу сказати, що якщо вам запхали повістку у двері, а потім розказують про те, що ви у розшуку, то нестрашно. Але якщо ви пройшли ВЛК, наприклад, отримували мобілізаційне відрядження на відправку і не з'явились, тоді вас дійсно можуть внести у базу і це реальний розшук, а не той, яким вас лякають", - підсумувала Очкур.

Роз'яснення юристів щодо мобілізації

Адвокат Євген Филипець розповів, про що зараз найбільше запитують люди у зв’язку з появою нового законопроекту про мобілізацію. Він зазначив, що напередодні ввечері багато його клієнтів зверталися з тим, що їм робити, та як "далі жити з цим законопроектом, який, на думку багатьох, є набагато більш суворим, ніж цей закон, який зараз діє".

Адвокат Роман Сімутін відповів, чи законно заповнювати повістки "на коліні".

Адвокат Олександр Камша, арбітражний керуючий юридичної фірми Ілляшев та Партнери, пояснив, за яких умов громадянин вважається ухилянтом та нестиме адміністративну або кримінальну відповідальність.

Вас також можуть зацікавити новини: