Адвокат пояснив, чи можна виписувати повістки "на коліні" / фото Depo.ua

Багато суперечок викликає виписка співробітниками ТЦК і СП повістку "на коліні". Адвокат пояснив, наскільки це законно.

Адвокат Роман Сімутін зазначив, що таку повістку не можна вважати підробкою. Згідно зі статтею 366 КК України, підробка - це складання, видача посадовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення завідомо неправдивих відомостей та інше підроблення офіційних документів.

"А тепер питання: що саме працівник ТЦК вніс завідомо неправдивого до порядку, навіть якщо там стояло факсиміле? Відповідь очевидна: нічого. Так чи буде в його діях склад кримінального правопорушення? Звичайно, що ні", - заявив адвокат на своєму YouTube-каналі.

Відео дня

Верховний Суд у постанові від 8 вересня 2022 року зазначив, що повістку не можна оскаржити в суді, тому що цей документ - засіб повідомлення про необхідність виконати військовий обов'язок.

При цьому він вказав, що оскаржити можна лише наслідки, якщо винесуть постанову за ст.  210-1 КУпАП, а заповнення порожньої повістки працівником ТЦК не є внесенням завідомо неправдивих відомостей до документа.

Відповідно до статті 19 Конституції, органи влади повинні діяти тільки так, як передбачено законами.

Сімутін вказав, що немає жодного нормативного документа, який би передбачав, що заповнити повістку може не начальником ТЦК і не уповноважена особа. Таким чином, немає обов'язку отримувати повістку. Адже цей документ повинен бути заповнений заздалегідь і підписаний начальником ТЦК - тільки дотримання цих вимог зобов'язує громадянина її взяти, незалежно від місця вручення.

Новий закон про мобілізацію - головні новини

Кабмін передав до Верховної Ради нову версію законопроекту про мобілізацію. Цей документ пропонує скасувати строкову службу, звільнити від військової служби людей з інвалідністю всіх груп, а також виключити право на відстрочку від призову держслужбовців.

Крім того, в проекті закону зазначено, що в Україні надсилатимуть повістки про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки в електронний кабінет призовника.

Вас також можуть зацікавити новини: