Мовного омбудсмена призначили напередодні / фото Тарас Кремінь, Facebook

Новопризначений уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розповів про свої першочергові завдання.

В ефірі телеканалу "Україна 24" він зазначив, що варто започаткувати моніторинг щодо дотримання мовного законодавства.

"Потрібно, щоб Кабмін якомога швидше затвердив державну програму розвитку і підтримки державної мови, як це передбачається законом. Це мало статися ще півроку тому. Водночас потрібно започаткувати моніторинг щодо дотримання мовного законодавства", - зауважив омбудсмен.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського пропонують окремий закон для російської та інших мов нацменшин

Кремінь зазначив, що дані завдання він обговорював на нараді в середу після вступу на посаду.

"Це ті параметри, про які ми говорили... Було багато питань з приводу рекомендацій "Венеціанської комісії" з приводу тих законодавчих ініціатив, які обговорюються в різних профільних комітетах у частині мови навчання, отримання освіти для тих, хто вступає до вищих навчальних закладів з окупованих територій. Ці параметри будуть максимально вирівнюватися тільки тоді, коли буде максимально професійно підвищуватися як статус державної мови, так і звичайний рівень володіння нею", - зазначив він.

Також мовний омбудсмен заявив, що в Україні сьогодні існує проблема з якістю викладання української мови, і приклад того - результати проведення ЗНО протягом останніх років.

"Багато скарг було на викладання мови на Закарпатті, на Миколаївщині. Ці речі будуть обговорюватися з профільними комітетами. Я буду готовий допомогти своїм колегам у Верховній Раді, як і нашій молоді, щоб бути конкурентними в Україні", - зауважив Кремінь.

Нагадаємо, що 27 листопада 2019 року Кабінет міністрів призначив уповноваженою із захисту державної мови Тетяну Монахову. 6 травня Монахова звільнилася за власним бажанням. Причиною вона назвала відсутність фінансування та неможливість створити секретаріат мовного омбудсмена.

8 липня Кабінет міністрів призначив Тараса Креміня уповноваженим з захисту української мови. Новий омбудсмен є професором Миколаївського національного аграрного університету та Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти. У 2014-19 роках Кремінь був депутатом Верховної Ради від партії "Народний фронт".