У поліції наголошують, що питання освідування водіїв на стан наркотичного сп’яніння є проблемою / фото УНІАН

У поліції визнають, що змушені допускати до керування автомобільним транспортом осіб, що потенційно можуть вживати наркотики.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Читайте такожНаркомани, п'яні водії та хулігани: українці назвали найгірших злочинців

Відео дня

Він заявив, що питання освідування водіїв на стан наркотичного сп’яніння є проблемою, оскільки через особливості законодавства поліцейські не можуть провести тест на наявність наркотичних речовин в організмі водія безпосередньо на місці зупинки автомобіля.

“Це дійсно проблемне питання, адже воно пов’язане з процедурами медичного характеру. Освідування на стан наркотичного сп’яніння на відміну на освідування на стан алкогольного сп’яніння не можна пройти на місці зупинки. Згідно з нормами законодавства освідування на наркотичне сп’яніння проводиться виключно у закладах охорони здоров’я. І ця процедура дійсно потребує часу для отримання результату. І доба — це ще дуже швидко. Іноді це і три, і десять діб ми чекаємо на результат. З іншого боку, поки немає результатів, ми не можемо констатувати, що особа знаходиться у стані наркотичного сп’яніння. Тому протокол поліцейський складає, лише отримавши результати експертизи”, - сказав він.

Також він додав, що за кордоном у поліцейських є мобільні прилади, які дають можливість на місці перевірити водія на стан наркотичного сп’яніння.

“Але ці прилади дуже дороговартісні, і щоб запровадити їх у нас, потрібно змінювати законодавство, отримати узгодження з Міністерством охорони здоров’я”, - додав Білошицький.

У відповідь на запитання, чи означає це, що і надалі поліцейські допускатимуть до керування автомобілем водіїв з ознаками наркотичного сп’яніння, Білошицький сказав, що якщо "поліцейські бачать ознаки сп’яніння, це є підставою для проведення освідування".

"Якщо це освідування на алкоголь, то воно проводиться на місці. А якщо наркотичне сп’яніння — тільки в закладі охорони здоров’я. Дійсно бувають такі ситуації, коли ознаки наркотичного сп’яніння лабораторно не підтверджуються”, - зауважив він.

Також Білошицький зауважив, що водія можуть затримати на декілька годин для проведення освідування на наркотичне сп’яніння.

“Водій керує автомобілем — засобом підвищеної небезпеки. А те, що витрачається час водія, то, на жаль, ми обмежені медичними закладами, які нам визначає Міністерство охорони здоров’я”, - сказав він.

Порушення ПДР на дорогах: новини на тему

  • Українців найбільше непокоять поширення і вживання наркотиків та водіння автомобіля у нетверезому стані. Такими є оприлюднені під час онлайн-конференції дані загальнонаціонального соціологічного дослідження, проведеного фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.
  • Найближчим часом Міністерство внутрішніх справ планує подати на розгляд до Верховної Ради низку змін до законів України щодо формування наркополітики.