Конгрес своєю натхненною промовою відкрила віце-спікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк

У четвер, 23 липня 2020 року за ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді України «Рівні можливості» та за підтримки міжнародних партнерів, відбувся Український Жіночий Конгрес (ONLINE).

Учасники й учасниці обговорили нові виклики, що пов’язані із пандемією та їх вплив на місцеві вибори в Україні, роль політичного і громадського лідерства у боротьбі з COVID-19  та економічною кризою.

Конгрес своєю натхненною промовою відкрила віце-спікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона акцентувала увагу на тому, що нова реальність створює нові можливості. Цей рік поставив перед нами великий виклик, пов'язаний з COVID-19, однак, це не причина, щоби відступати.

Відео дня

У своїй промові віце-спікерка Верховної Ради України окремо наголосила:

“Ми з великими зусиллями вибороли гендерну квоту у 40% представників однієї статі у виборчих списках. Ми очікуємо, прагнемо залучити і спонукати якомога більше жінок взяти участь у цих виборах. Але ми також бачимо багато перешкод на цьому шляху: нерівнозначні фінансові можливості, невпевненість, страх.

Тому я закликаю усіх суб’єктів виборчого процесу, ЦВК, політичні партії, громадські організації, які займаються спостереженням за виборами – докласти всі свої зусилля, щоб ця квота у 40% була реалізована. Щоб наші жінки змогли повною мірою скористатися своїм Конституційним правом обиратися та бути обраною, своїм правом на участь у державних справах. Повірте, від цього виграє усе наше суспільство”, - закликала Олена Кондратюк.

Перша дискусійна платформа: місцеві вибори

Перша дискусійна платформа була присвячена місцевим виборам та питанню збільшення участі жінок у політиці. Учасниці та учасники обговорили зміни виборчого законодавства та вплив пандемії на виборчий процес в Україні.

Народні депутати і депутатки України від різних політичних фракцій Олексій Жмеренецький, Вікторія Сюмар, Інна Совсун та голова правління “Громадської мережі “Опора” Ольга Айвазовська під час дискусії визначили головні перепони та можливості для жінок брати активну участь у місцевих виборах. Модерував обговорення Вадим Карп’як, ведучий політичного ток-шоу «Свобода слова» на ICTV.

“Завдяки організаторам Українського Жіночого Конгресу, які проводять Конгрес вже кілька років, ми зробили як країна величезний стрибок вперед по присутності жінок політиці. Дорогу подужає той, хто йде. Водночас, політика, на жаль,  й досі залишається сексистською”, - відзначила Вікторія Сюмар, Народна депутатка України.

Голова правління “Громадської мережі “Опора” Ольга Айвазовська вважає: “Вперше в історії українських виборів гендерна квота є не формальною, а реально захищеною. Серед переліку документів, які будуть подаватися кандидатами чи кандидатками, має бути збережена квота. Серед вимог до виборчого списку є врахування 40% квота з представництва різних статей як найменша пропорція”.

“Це питання є актуальним попри те, що ми на рівні партії “Голос” маємо гендерну рівність. Партію очолює жінка й одна заступниця жінка. Серед обласних осередків третину очолюють жінки. На місцях жінки не готові залучатися до виборів, бо вони переживають. Жінки-політики частіше стикають із булінгом. Це відваджує жінок. Але зараз партіям потрібні жінки, більше ніж жінкам потрібні партії!”, - додала Інна Совсун, народна депутатка України.

Важливою частиною обговорення стало відеовключення із США Мішель Макгрорті, старшої менеджерки програми для політичних партій, Національного Демократичного Інституту в Україні.

Свої надихаючи відеозвернення щодо участі жінок на місцевих виборах у жовтні 2020 року, надіслали учасникам і учасницям Конгресу Віола фон Крамон, депутатка Європейського парламенту та Доріс Пак, президентка жіночого крила Європейської народної партії.

“Якщо ви хочете змінити речі на краще в Україні, то це не працюватиме без жінок, які приймають рішення на політичній арені. Основу для більшої кількості жінок на посадах уряду та політичного керівництва потрібно покласти на місцевому та регіональному рівні”, - сказала Віола фон Крамон, депутатка Європейського парламенту.  

Доріс Пак, президентка жіночого крила Європейської народної партії: “Жінки України, ви повинні використати ці місцеві вибори у жовтні, щоби показати свою відданість потребам громади. Ви такі ж хороші, як і чоловіки. Ще краще, бо близькі до свого коріння. Це майбутнє вашої країни та ваших дітей. Ви можете це зробити! Ви повинні це зробити! Зробіть свій голос почутим!”

Друга дискусійна платформа: пандемія та економіка

Друга дискусійна платформа була присвячена питанням забезпечення потреб та створення безпечних умов життя жінкам і чоловікам в умовах пандемії. Учасники та учасниці за модераторства Олесі Жулинської, директорки зі зв’язків з громадськістю “Coca-Cola Україна”, обговорили вплив пандемії в Україні на безпеку та економічне становище жінок і чоловіків, а також їх вразливих груп.

Ольга Стефанішина, віце-прем’єрка з європейської та євро-атлантичної інтеграції України, Катерина Павліченко, заступниця Міністра внутрішніх справ, Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук, Наталія Ємченко, директорка по зв'язках з громадськістю, SCM під час дискусії шукали рішення подолання проблем, які загострила економічна криза спричинена пандемією та необхідні кроки для їх подолання.

“Через пандемію COVID-19 увесь світ переживає кризу, яка несе навантаження для всього суспільства, проте жінки потерпають від неї більше внаслідок теперішньої нерівності. Працівники медичної та соціальної сфери відіграють надзвичайно важливу роль на “передовій” у боротьбі з коронавірусною інфекцією. Україна не виключення. Ключова задача, яка має об'єднати владу і суспільство - це широкий комплекс гендерночутливих заходів реагування. В цьому я бачу свою важливу координаційну функцію, як Віцепрем'єрки”, - сказала Ольга Стефанішина, віце-прем’єрка з європейської та євро-атлантичної інтеграції України.

За словами віце-прем’єрки, найближчий місяць Уряд планує створити координаційну платформу під її егідою, яка сумує всі ці питання, що стосуються кризових явищ, пов’язаних з нерівністю чоловіків і жінок по трудових правах, по оплаті праці, по батьківській відпустці.

“Питання насильства у фокусі нашої діяльності, ми робимо інформаційні кампанії, зроблений план безпеки для осіб, що можуть постраждати від домашнього насильства. Наша задача підвищити рівень поінформованості суспільства щодо домашнього насильства. Ми створили чат-бот в месенджері Телеграм, а тепер ще й у Вайбері. Це запит нашого суспільства на онлайн ресурси. Він надає інформацію та дає можливість звернутися до поліції”, - сказала Катерина Павліченко, Заступниця Міністра внутрішніх справ.

Своє запальне відеозвернення учасникам і учасницям Конгресу надіслала Дафіна Герчева, постійна представниця ПРООН в Україні, у якому навела цікаві дані дослідження.

Нещодавно система ООН розвитку в Україні провела комплексну оцінку соціально-економічного впливу COVID-19 в країні. Аналіз був зроблений із врахуванням гендерних чинників і прав людини, висвітлив конкретні виклики та бар'єри, з якими стикають жінки й чоловіки і які заважають їм мати рівний доступ до можливостей, послуг, зокрема доступ до правосуддя та правової допомоги, ринків праці та капіталу. Деякі попередні результати оцінки такі:

●    Жінки та дівчата більше потерпають від пандемії через їх високу ймовірність заразитися вірусом, що наражає їх та їх сім'ї на великий ризик;

●    В Україні жінки складають 82% загальної кількості медичних та соціальних працівників, у порівнянні з середнім показником 70% у всьому світі. Багато з цих жінок також страждають від стресу і тривоги, що може негативно позначитися на їх професійній мотивації;

●    Лише 14% жінок, які брали участь в онлайн-опитуванні та працюють в системі охорони здоров'я сказали, що вони повністю забезпечені засобами індивідуального захисту;

●    Опитування також підтвердило, що більшість із цих жінок, які понаднормово працюють у медичних службах стикаються із збільшенням тягаря неоплачуваної домашньої роботи;

●    Криза та карантин також призвели до зростання насильства в сім'ї. Число повідомлених випадків зросло на 30%.

Третя дискусійна платформа: ефективне лідерство

Третя дискусійна платформа була присвячена ролі політичного і громадського лідерства у боротьбі з пандемією та економічною кризою. Її модерувала Світлана Матвієнко, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив. Учасниці обговорили як нові умови життя вплинули на підходи у прийняті рішення,  як досягти балансу інтересів держави й бізнесу та забезпечити потреби різних груп жінок і чоловіків.

Серед спікерів та спікерок дискусії: Лариса Галадза, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, Ірина Садов’як, перша заступниця Міністра охорони здоров’я України, Катерина Булавінова, медична експертка, ЮНІСЕФ, Марина Хонда, заступниця Голови Київської міської державної адміністрації, Тетяна Семенова, перша заступниця голови Київської обласної ради.

“Хотілося б відзначити українське громадянське суспільство, зокрема, як швидко воно зреагувало на цей новий виклик. Мене особисто це дуже надихає. Я бачу приклади по всій Україні. В основному це були жінки, які на роботі швидко зрозуміли, як пандемія буде впливати на їхні громади, на людей, на їхні щоденні життя і дуже швидко закумулювали ресурси, які в них були і яких в них не було - підтягнувши додаткові ресурси для того, щоб подумати про вразливі групи суспільства”, - Лариса Галадза, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні.

Крім того, у відеовключенні до обговорення доєдналися: Олена Жадько, міська голова м. Марганець (Дніпропетровська обл.) та Уляна Ткаченко, депутатка Хмельницької обласної ради.

Резолюція Українського Жіночого Конгресу (ONLINE)

Почесне закриття Українського Жіночого Конгресу здійснила Марія Іонова, народна депутатка України, ініціаторка Конгресу.

“Україна має бути проактивною у боротьбі з пандемією та її наслідками. Саме тому Український Жіночий Конгрес актуалізує суспільну дискусію щодо пошуку нових рішень та можливостей для забезпечення потреб і створення безпечних умов життя для жінок і чоловіків, що можливе лише завдяки ефективному політичному лідерству на всіх рівнях. У підсумку ми підготували резолюцію, яка торкається більшості проблем, що були озвучені під час дискусійних платформ, ми сподіваємося, що ці рекомендації будуть дороговказом для органів влади, учасників виборчого процесу та громадськості”, - підкреслила Марія Іонова.

За результатами роботи Українського Жіночого Конгресу, вже традиційно оприлюднюється Резолюція, яка визначає новий порядок денний для Верховної Ради, уряду, органів територіальної влади та інститутів громадянського суспільства.

Наступний Четвертий Український Жіночий Конгрес відбудеться у грудні 2020 року в м.Києві. Слідкуйте за анонсами.

З повним текстом резолюції можна ознайомитись на сайті Українського Жіночого Конгресу http://womenua.today

Відеотрансляція доступна на YouTube

https://www.youtube.com/channel/UCBp0eIPDox8MYhj-WZd5NIQ