кістковий мозок чи можна їсти

Століттями люди вживали смачний і поживний кістковий мозок тварин. Досі в деяких країнах він вважається делікатесом. Цей продукт має солодкий, насичений смак і незвичайну текстуру.

Раніше ми розповідали, яка оливкова олія краща. Його активно використовують при приготуванні їжі, проте мало хто знає,  як його вибирати і яка від нього користь.

Чи корисно їсти кістковий мозок тварин

Кістковий мозок розташований у центрі тазових, стегнових кісток і хребті. Його стовбурові клітини виробляють червоні та білі кров'яні клітини, які переносять кисень по кровотоку.

Відео дня

Як пише американський портал, присвячений здоров'ю та медицині WebMD, вживання кісткового мозку пов'язують із багатьма позитивними ефектами для здоров'я.

Зниження ризику захворювань, пов'язаних із зайвою вагою

Одне дослідження показало, що жирова тканина кісткового мозку містить гормон адипонектин, який допомагає розщеплювати жири. Адипонектин може підтримувати чутливість до інсуліну і пов'язаний зі зниженням ризику діабету, серцево-судинних захворювань та інших видів раку, пов'язаних з ожирінням.

У людей з надмірною вагою рівень адипонектину, як правило, нижчий, але рівень гормону підвищується в міру зниження ваги.

Підтримує здоров'я шкіри, кісток і суглобів

Кістковий мозок сповнений колагену, який покращує здоров'я, міцність кісток і шкіри.

Він також багатий на глюкозамін - сполуку, яка допомагає при остеоартриті, полегшує біль у суглобах і зменшує запалення в них.

Знижує ризик запальних захворювань

Гліцин і кон'югована лінолева кислота (клас Омега-6 жирних кислот), які у великій кількості містяться в кістковому мозку, мають сильні протизапальні властивості. При цьому хронічне запалення пов'язане з такими серйозними захворюваннями, як рак, хвороби серця, діабет, артрит, депресія і хвороба Альцгеймера.

Велика кількість поживних речовин

Кістковий мозок також містить значну частину рекомендованої добової норми споживання поживних речовин і мінералів. Наприклад, у 100 грамах кісткового мозку північного оленя є:

  • Рибофлавін - 39% від добової норми;
  • Залізо - 17%;
  • Вітамін Е - 15%;
  • Тіамін - 2%;
  • Вітамін B12 - 52%; Вітамін А
  • Вітамін А - 5%.

При цьому його калорійність на цю порцію може сягати 785 кал. У ньому 84 г жирів і 7 г білка.

Тепер перейдемо до того, чи можна їсти кістковий мозок яловичини або є якісь обмеження.

Як їсти кістковий мозок

Хоча цей продукт є чудовим джерелом різних вітамінів і мінералів, він також багатий на жири. Додавати його в раціон варто в помірній кількості, інакше це призведе до набору ваги.

Є десятки способів додати кістковий мозок у своє меню. Переконайтеся, що ви купуєте його у перевіреного м'ясника. Вам потрібні чисті кістки блідо-рожевого кольору, отримані від тварин, які жили в природних умовах і не паслися на пасовищах.

Кістковий мозок можна отримати практично від будь-якої тварини, але яловичий - найпопулярніший. Під час купівлі варто уточнювати, що вам потрібен кістковий мозок. Тоді м'ясник зможе підібрати вам відповідні кістки. Можна також попросити гомілки, бичачий хвіст, шийні або стегнові кістки.

Розібравшись, чи корисно їсти кістковий мозок тварин і як вибрати кістки, варто ознайомитися зі способами його приготування.

Традиційно цей продукт використовують у бульйоні або супі. Кількість кісткового мозку залежить від бажаної густоти або насиченості рідини. Процес готування займе багато часу. Потрібно варити кістки на повільному вогні протягом 36-48 годин.

Можна також додати його в соус або приготувати на сковороді з додаванням оливкової олії. Дехто їсть кістковий мозок, намазавши на крекер або тост.

Вас також можуть зацікавити новини: