Міносвіти призупинило об'єднання ВНЗ на час вступної кампанії / фото Вікіпедія

Міністерство освіти і науки ухвалило рішення призупити об'єднання вищих навчальних закладів. Про це у своєму Facebook повідомив очільник відомства Оксен Лісовий.

"Призупиняємо процес модернізації мережі ЗВО на час вступної кампанії", - зазначив міністр.

Лісовий нагадав, що 14 березня стартувала реєстрація на національне мультипредметне тестування (НМТ-2024), основна сесія якого відбудеться з 14 травня по 25 червня. Після цього розпочнеться активна фаза вступної кампанії.

Відео дня

"Але ми розуміємо, що і вступники, і заклади освіти вже активно до неї готуються. Тож вирішили у цей період не пропонувати на розгляд уряду зміни у мережі ЗВО, крім тих, що вже перебувають на погодженні у ЦОВВ. Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі", - повідомив очільник Міносвіти.

Водночас, за словами, Лісового, упродовж наступних місяців буде продовжено консультації зі стейкхолдерами, аби у підсумку розробити ефективні стратегії розвитку як окремих обʼєднаних університетів, так і мережі ЗВО загалом.

Об'єднання вишів в Україні

У січні у Міністерстві освіти розкрили деталі про об'єднання вишів в Україні. Зазначалось, що за останні 15 років кількість студентів у країні скоротилася майже вдвічі, тому є сенс зменшити число закладів вищої освіти шляхом об’єднання.

Лісовий зауважив, що у 2009 році в країні працювало 350 закладів вищої освіти, де в середньому здобували освіту по 6 700 студентів. Проте в даний час кількість ЗВО налічує 300, а середня кількість студентів в кожному з них становить приблизно 400 людей.

За його словами, кількість вступників щороку зменшується і ця тенденція триватиме. Основна причина – депопуляція. Також свою роль відіграє війна.

Міністр підкреслив, що ЗВО, які приєднуються до більших вишів, збережуть певний ступінь автономності, трансформуючись в окремі інститути чи факультети. Наукові школи отримують додаткові можливості для розвитку, "не розчиняючись" у виші, до якого приєднуються.

Лісовий зауважив, що об’єднання вишів буде відбуватися диференційовано. Він додав, що на навчання студентів реорганізація закладів освіти не вплине. Зміни стосуватимуться вже майбутніх здобувачів вищої освіти.

Вас також можуть зацікавити новини: