Підприємець Сомхвішілі, який прагне відсудити у Києва $100 мільйонів, причетний до ремонту російських літаків - Kyiv Post

Бізнесмен Тамаз Сомхвішілі, згідно з розслідуванням грузинських журналістів, причетний до ремонту російських бойових літаків та є партнером проросійського грузинського олігарха Бідзіни Іванішвілі.

При цьому російське громадянство Сомхішвілі підтверджено ГУР Міноборони. Про це пише видання Kyiv Post.

У статті наводиться цитата депутата грузинського парламенту, колишньої голови Нацполіції України Хатії Деканоїдзе, яка пояснила відмову Грузії надати військову допомогу Україні тим, що у країні досі сильні позиції проросійського олігарха Бідзіни Іванішвілі.

Відео дня

"Грузинський олігарх Бідзіна Іванішвілі, який заробив свої статки в росії на початку 1990-х років, зараз має значний вплив у Грузії. У 2012 році він став прем'єр-міністром, але наступного року подав у відставку і залишився в тіні", - пояснила вона.

У Kyiv Post підкреслюють, що Тамаз Сомхішвілі є партнером Іванішвілі. А його компанія "ТАМ-Менеджмент" працює на потужностях державного Тбіліського авіаційного заводу, де займається ремонтом і модернізацією російських літаків СУ-25, гелікоптерів МІ-24, МІ-8 і зенітно-ракетних комплексів Р60/73 класу "повітря-повітря".

"ТАМ-Менеджмент має представництво в москві і входить до складу авіабудівної компанії "Сухой". Російські реєстри свідчать, що компанія активно виконує контракти від імені міністерства оборони росії", - йдеться у публікації.

Автори підкреслюють, що Сомхішвілі отримав британське громадянство у 2017 році і є власником грузинської бізнес-групи TS Holding, до складу якої входить компанія "ТАМ-Менеджмент". У статті цитують українського політолога Віталія Кулика, який нагадав, що бізнес-партнерство Сомхішвілі та Іванішвілі підтверджується інформацією з грузинських державних реєстрів юридичних осіб. Політолог зазначив, що родина Іванішвілі потрапила під українські санкції у жовтні 2022 року.

"Сомхішвілі, за рекомендацією Іванішвілі, був призначений керівником "ТАМ Менеджмент", а той, у свою чергу, призначив свого родича Георгія Сомхішвілі керівником спільних справ на Тбіліському авіаційному заводі. Обидва мають як британське, так і російське громадянство", - наводить видання слова Кулика.

Також у статті Kyiv Post підкреслюється, що російське громадянство Тамаза Сомхішвілі підтверджене Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України під час судових засідань у Києві. Також видання приводить деякі деталі біографії грузинського бізнесмена і суть його претензій до київської влади.

"У 1990-х роках він був генеральним директором російських компаній "Лукойл", "Лукойл Маркетс" та "Роснефтекспорт". Сомхішвілі також є фігурантом розслідування Pandora Paper. Його звинувачують в організації злочинних схем у Києві та Одесі, пов'язаних з вилученням землі з комунальної власності. Українська компанія Сомхішвілі "Київський термінал" вимагає від міста Києва компенсації у розмірі 100 мільйонів доларів за інвестиційну угоду, за якою не було виконано жодних робіт, і яка була розірвана за взаємною згодою сторін у 2013 році", - говориться у статті.

Як з’ясував журналіст Сергій Іванов, Forbes Georgia зняв рекламну статтю про Тамаза Сомхішвлілі, за допомогою якої той збирався посилити свої позиції напередодні судового засідання, на якому будуть розглядатися його претензії до КМДА щодо компенсації у $100 млн. Сергій Іванов звернувся до власників Forbes – Integrated Whale Media Investments та the Forbes family – з проханням розібратися у ситуації, до якої потрапила грузинська франшиза видання.