Попри війну, Метінвест планує екологічну трансформацію своїх активів в Україні та за кордоном, – СЕО компанії

Метінвест зіткнувся з серйозними викликами та втратами на початку великої війни, та продовжує їх долати. Попри це, компанія Ахметова працює над посиленням своїх позицій на ринках, та планує зелену трансформацію активів як в Україні, так і за кордоном. Про це написав у своїй колонці для журналу NV + The Economist "Світ попереду 2024" генеральний директор компанії Юрій Риженков.

"Ми перебудували бізнес, змінили операційну модель та заново вибудували нові логістичні ланцюги для експорту продукції. Ми залишаємося одним із найбільших платників податків у країні, стали опорою України на економічному, оборонному та соціальному напрямах", - розповів Риженков. 

Він зауважив, що важливою складовою стійкості є персонал, тож компанія після війни посилила піклування про робітників: подбала про евакуацію близько 20 тис. людей із Маріуполя та Авдіївки, та забезпечила їх усім потрібним. Зараз у фокусі — фізична й психологічна реабілітація працівників, реінтеграція ветеранів, а також перенавчання та працевлаштування. Крім того, компанія системно підтримує ЗСУ. 

Відео дня

"Метінвест називають найбільшим приватним донором українського війська. Бронежилет від компанії захищає кожного десятого бійця ЗСУ. Наші сталеві вироби активно використовуються по всій лінії фронту: бункери, протимінні трали, бронезахист для автівок, їжаки, "ловці ланцетів" тощо. А допомогу від гуманітарного проєкту компанії Рятуємо життя відчули вже півмільйона людей", - каже Риженков. 

Він наголосив: втрати активів та складнощі війни не змінили політику компанії, яка взяла курс на зелену трансформацію і екологічне виробництво. 

"Попри війну, наша стратегія із зеленої трансформації не змінилася. І вона торкнеться всіх активів — як українських, так і закордонних. Ці майже два важкі роки довели, що Метінвест — витривала компанія. А значить, ми витримаємо все, що на нас чекає, заради нашого майбутнього", - резюмував Риженков. 

Раніше Риженков заявив, що Метінвест Ахметова після війни перебудує заводи в Україні під виробництво низьковуглецевої сталі, зокрема – побудує електроплавильні печі на "Запоріжсталі" замість мартену, а також модернізує Каметсталь. Інвестиції у зелену трансформацію всіх українських активів компанії – ГЗК, "Каметсталі" та "Запоріжсталі", - складуть приблизно $9 млрд.