Ілюстрація REUTERS

Для подолання наслідків стихійного лиха на заході України потрібно ще близько 2 млрд грн.

Читайте такожПрем'єр розповів, коли в Україні вщухне повінь й скільки вона коштуватиме бюджетуЯк передає кореспондент УНІАН, про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час Години запитань до уряду у Верховній Раді.

Він зауважив, що на сьогодні на відновлення інфраструктури та компенсацію збитків від повені виділено понад 754 млн грн.

Відео дня

За його словами, зокрема Закарпатській облдержадміністрації виділено 30 млн грн, Івано-Франківській - 480 млн грн, Львівській - 10 млн грн, Чернівецькій - 30 млн грн.

Як нагадав Шмигаль, сім’ям людей, що загинули під час повені, буде надана допомога у розмірі по 200 тис. грн, власникам житлових будинків, які повністю зруйновані, - по 300 тис. грн на сім’ю, на капітальний ремонт будинків - по 50 тис. грн, а відшкодування пошкоджених житлових будинків - по 20 тис. грн.

Він також повідомив, що, зокрема ДСНС виділено 41 млн грн, Нацгвардії - 22 млн грн, Нацполіції - 19 млн грн.

За словами прем'єра, в основному ці кошти спрямовані на пальне для техніки, яка буде задіяна для порятунку людей та ліквідацію наслідків повені.

Коментуючи необхідність виділення ще коштів на подолання наслідків повені, Шмигаль заявив, що дуже важливо простежити, щоб ці кошти були використані за призначенням.

За його словами, важливо розуміти, що ці кошти, які виділені ОДА і будуть розподілятися між постраждалими, були розподілені справедливо.

Як сказав Шмигаль, настає відповідальність місцевої влади за розподіл цих коштів. “Важливо, щоб кошти потрапили до кожної постраждалої людини”, - наголосив Шмигаль.

Він заявив, що в останні 10-15 років держава використовувала десятки мільярдів гривень на протипаводкову інфраструктуру, берегоукріплення, дамби, але “ми бачимо кожного року, що це питання постає знову і знову”.

За словами Шмигаля, це може свідчити про неефективність використання таких коштів в минулі періоди, і тепер ці підходи мають змінитися, і “дуже важливо - прослідкувати за цільовим використанням цих коштів”.

Він зауважив, що разом з міністрами інспектуватиме, як використовуються виділені кошти місцевою владою, і “тут важливо, щоб потім ніхто не казав, що ми не попереджали - контроль буде доволі жорстким”.