Повістки для призовників. Представники поліції та військові вийшли у парки, житлові масиви та торговельні центри. Хто, де і як може вручити повістку, дізнавалися журналісти в ефірі "Сніданку з 1+1".

Явище вручення повісток у громадських місцях точно не примусове, та все ж викликає низку питань, заявляє адвокат Андрій Новак. Він наголосив, що вручати цей документ будь-де поліцейські не мають права:

"Вручати повістки мають тільки представники територіального центру комплектування, лише ті співробітники, які уповноважені на це...".

Новак каже, що виписувати повістку одразу на вулиці - законно. Такі повноваження має, наприклад, начальник військкомату. Інша річ уже заповнені повістки - вручати їх можуть кілька категорій людей: роботодавці, керівники навчальних закладів, органи місцевого самоврядування, представники ЖЕКів, ОСББ тощо.

Адвокат також радить звертати увагу на те, чи правильно заповнений документ. Обов'язкові реквізити - прізвище, ім'я та по батькові військовозобов'язаного, місце його реєстрації, місце, дата та час, куди потрібно прибути, та підпис й печатка керівника ЦТК.

Найоптимальніший варіант вручення повістки - за місцем проживання, але й тут є заковика. Більшість чоловіків у військкоматі були ще студентами, тож і доводиться роздавати цей документ на вулиці.

Роздача повісток та мобілізація в Україні

В Україні з початку повномасштабного вторгнення відбувається мобілізація, військовозобов'язаних громадян просять з'явитися до військкоматів для уточнення своїх даних. На цьому тлі в мережі з'явилося безліч фейків про роздачу повісток.

21 січня Зеленський повідомив, що військове керівництво отримало завдання створити резерви для того, щоб захисники могли відновитися після бойових дій.

24 січня у ЗСУ пояснили, що насамперед в Україні мобілізують тих, хто може працювати з новими зразками озброєння, які надані західними партнерами.

Військовозобов'язані, які порушують правила військового обліку, притягуються до відповідальності відповідно до статті 210 кодексу України Про адміністративні правопорушення.

Вас також можуть зацікавити новини: