Юристи пояснили, яке покарання загрожує порушникам військового обліку / фото УНІАН

Через повномасштабне вторгення Росії в Україну в нашій країні було запроваджено воєнний стан і оголошено мобілізацію. Чоловіки мали у визначений законодавством термін стати на військовий облік. У разі порушення обліку їм загрожує адміністративна та кримінальна відповідальність.  

Як пояснюють в правозахисній організації "Юридична сотня", військовозобов’язані, які порушують правила військового обліку, притягуються до відповідальності згідно з статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Адміністративна відповідальність настає, коли громадянин не виконав свої зобов’язання, визначені порядком ведення військового обліку, зокрема в додатку № 2. До таких порушень, зокрема, належать такі:

Відео дня
  • громадянин не з’явився за викликом до військкомату (далі – ТЦК та СП) без поважних причин. Йдеться про виклик для уточнення облікових даних, проходження медкомісії;
  • громадянин не повідомив ТЦК та СП про зміну місця проживання чи облікових даних тощо.

Зазначається, що у такому разі військовозобов’язані мають сплатити адміністративний штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 гривень). Рішення про накладання штрафу ухвадює керівник ТЦК та СП.

Водночас правозахисники звертають увагу на те, що неявку до ТЦК та СП після належного отримання повістки про мобілізацію кваліфікуватимуть як ухилення від мобілізації. Це порушення тягне за собою кримінальну відповідальність відповідно до статті 336 Кримінального кодексу. Порушникам загрожує позбавлення волі від 3 до 5 років.

Якщо військовозобов’язаний не перебуває на військовому обліку та ухиляється від нього, після першого попередження від керівника ТЦК та СП може настати кримінальна відповідальність за статтею 337 Кримінального кодексу. При цьому, за словами юристів, законодавство не визначає форму відповідного попередження.

У такому разі штраф становитиме від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 - 8500 гривень). Зазначається, що замість штрафу суд може призначити виправні роботи до одного року.

Мобілізація в Україні: останні новини

Начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач пояснив, що передусім в Україні мобілізують тих, хто може працювати з новими зразками озброєння, які надані західними партнерами. Він наголосив, що мобілізація почалася 24 лютого минулого року і постійно триває, ніяких хвиль мобілізації немає.

Військовий експерт Олег Жданов розповів, як обирають чоловіків під час мобілізації для набору до піхоти. Головною вимогою є хороша фізична підготовка.

Водночас юрист-волонтер Владислав Зайцев нагадав, що в українському законодавстві немає переліку місць, де можуть вручати повістки, тому це може проводитися представниками військкомату де завгодно – від робочого місця до метро.

Вас також можуть зацікавити новини: