Нещодавно повноваження представників ТЦК розширили / фото mil.in.ua

Адвокат Роман Сімутін вважає, що за декілька місяців військкоматам (ТЦК) нададуть повноваження затримувати людей на вулиці та доправляти в територіальні центри комплектування. Про це він заявив у своєму YouTube-каналі.

"Внесення змін до постанови, якою дозволено вручати повістки в усіх місцях, - це лише квіточки та передвісник набагато серйозніших змін... Кабмін просто впихнув у постанову те, що й так відбувалося. Узаконив незаконні дії ТЦК щодо повсюдного вручення повісток", - заявляє Сімутін. 

Він переконаний, що якби такі зміни ухвалили минулого року, то стався б соціальний вибух. А зараз, каже адвокат, жодного резонансу, бо всі й так змирилися з тим, що, прямуючи до супермаркету або проїжджаючи через блокпост, можуть зустріти представника ТЦК з "колінною" повісткою.

Сімутін звертає увагу на те, що в мережі нерідко можна побачити відео, як представники ТЦК затримують військовозобов'язаних й везуть їх у "загадкових" авто. 

"Залишається тільки здогадуватися, які ж наступні зміни невдовзі ухвалять... Це будуть повноваження затримувати й доставляти ТЦК. Краще б мої прогнози не справдилися, звичайно", - каже адвокат.

Крім того, він додає, що якщо прибрали територіальність вручення повісток, отже, існує електронна база, яка дозволить відслідковувати останнє місце перебування особи.

Нові правила вручення повісток в Україні

7 квітня 2023 року Кабмін ухвалив постанову, за якою територіальні центри комплектування тепер можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. 

Тобто тепер українців зможуть мобілізувати незалежно від того, в якому військкоматі вони перебувають на обліку.

Вас також можуть зацікавити новини: