Працівник ТЦК про мобілізацію: Чоловіки хочуть, щоб воював хтось інший

Працівник Приморського ТЦК і СП в Одесі, на ім'я Влад розповів "Суспільному", що багато чоловіків, які намагаються ухилитися від служби, не мають мотивації.

"Люди втратили мотивацію. Всі підтримували військових, коли йшла окупація, наприклад, Херсона. Тепер, коли війна зафіксувалася на певних кордонах, люди не хочуть служити. Хочуть, щоб воював хтось інший. Але, щоб війна не повзла далі, треба щось робити. Принаймні не боятися брати на себе відповідальність", - каже він.

Військовий пояснює, що чотири роки тому пішов на службу за контрактом до 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади. Під час бойових дій, після повномасштабного вторгнення, 22-літний Влад отримав тяжке поранення, лікувався, потім хотів повернутися на передову, але його за станом здоров’я визнано обмежено-придатним.  

Відео дня

Він пояснює, що не всі мобілізовані потрапляють у бойові підрозділи.

"Якщо боїшся, ти це кажеш. Коли я був заступник командира взводу, мені доводилося налаштовувати людей на бойовий шлях. Я пояснював, що не всі вони побувають в бою. Бо коли людина боїться, ККД від неї мінімальний. А страх смерті є завжди. Не боїться лише психічно нездорова людина. Я теж боявся. Я не хочу помирати. Я хочу жити", - каже Влад.

За його словами, якщо у кандидатів на мобілізацію є підстави для відстрочки, їх відпускають  додому, якщо ні – їдуть у навчальний центр. Їм дозволяють  повернутися додому, щоб зібрати речі, але вони мають зʼявитися на відправлення у визначену дату.

Як запевняє Влад, більшість з тих, хто служить безпосередньо у ТЦК, має досвід бойових дій, отримали поранення та наразі через фізичні проблеми не можуть їхати на фронт. Однак більшість цивільних про це не знають та, коли чоловіків на вулиці зупиняє працівник військкомату, вони часто поводяться агресивно.

"Зразу питають — чому я маю йти на війну, а ти не воюєш? Ніхто не запитує, чи ти воював. Але я також можу відповісти — а чому я маю служити й захищати твою сімʼю, а ти ні?", - наголошує Влад.

Чоловіки, які відмовляються від мобілізації, наводять свої аргументи: в одних – діти, інші кажуть, що живуть не для війни, а щоб відбудовувати країну. Є такі, що не приховують страху.

"У мене є знайомі, які не служать. Я в них питаю: "Ну, шо ви?". Відповідають, що бояться. Але ж настане час і треба буде. Вже треба, на вчора ще. Знайомі були у ДФТГ і кажуть, якщо війна знову буде тут, вдома, вони підуть, а так… Розумію, що неідеальність системи може відлякувати, я сам її бачу. Але так вийшло, що в нас є кончений сусід і ця війна надовго", - каже військовослужбовець.

Мобілізація - останні новини

Як повідомляв УНІАН, на думку президента України Володимира Зеленського, мобілізація повинна бути справедливою. За його словами, у моменті мобілізації важливий момент - демобілізація. Зокрема, є люди, які 700 днів на полі бою, та потребують ротації. Також бійця потрібні відпустки.  

Зеленський наголосив, що очікує від військових "закону про справедливу мобілізацію". На його думку, потрібен комплексний справедливий законопроєкт, який військові можуть підготувати разом з Міністерством оборони.

Президент вважає, що затримання на вулицях чоловіків співробітниками військкоматів, які силою забирають у ТЦК – не правильні дії.

Вас також можуть зацікавити новини: