СБУ обшукує Києво-Печерську Лавру / СБУ

Служба безпеки України проводить обшуки у одного з священнослужителів у Києво-Печерській Лаврі.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили джерела в правоохоронних органах.

"Служба безпеки прийшла до священнослужителя, який координував постановочні акції протесту під час повернення майна Лаври державі", - повідомили джерела.

Оновлено 17:00. Як наразі повідомила Служба безпеки України, клірику повідомили про підозру  за ч. 1 ст. 436-2  "Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників" Кримінального кодексу України.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

За даними слідства, фігурант є одним із найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року. Під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну обстановку у Києві. Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Олександром Шарієм, який підозрюється у державній зраді.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

"Ворожий пропагандист "інструктував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля Лаври. Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню обстановку в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії", - інформує СБУ.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

Крім того, у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію РФ проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво Росії. При цьому фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, у тому числі захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності. Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, більше десяти мобільних телефонів і майже 300 сім-карток із доказами злочинних дій.

СБУ провела обшуки у Києво-Печерській Лаврі (фото, відео)

Зазначається, що триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує тюремне увязнення.

Києво-Печерська Лавра у центрі уваги - останні новини

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня 2022 року Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

10 березня 2023 року Свято-Успенський монастир УПЦ (Московський патріархат) попередили про розірвання договору оренди приміщень Києво-Печерської лаври з 29 березня того року. Проте представники УПЦ (МП) не бажали залишати лавру і заявляли, що не бачили підстав для виселення.

Зокрема, на території монастиря відбувалося перешкоджання роботі комісії з приймання-передачі держмайна Києво-Печерської лаври.

Намагання виселити з Лаври представників московського патріархату тривали увесь минулий рік. Представники УПЦ МП забарикадувалися у декількох корпусах Лаври.

У серпні 2023 року Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору безоплатного користування приміщенням нижньої Лавири, який уклали Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра (чоловічий монастир) УПЦ МП і Національний заповідник "Києво-Печерська лавра".

До грудня більшість будівель все ж вдалося звільнити, однак деякі з них і досі перебувають під контролем представників УПЦ (МП) попри рішення суду про виселення.

У квітні 2023 року "Українська правда" оприлюднила розслідування, відповідно до якого, митрополит УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів УПЦ Московського патріархату мають російське громадянство. Зокрема, окрім паспортів РФ, вони мають й російські закордонні паспорти.

Вас також можуть зацікавити новини: