Кримінальна справа розслідується Солом’янським райуправлінням поліції / lgbt.org.ua

Справу за обвинуваченням громадянина України, блогера Анатолія Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про злочин повернули на додаткове розслідування.

Дана інформація міститься у Єдиному реєстрі судових рішень.

У реєстрі зазначається, що головуючий суддя Криворот розглянув на судовому засіданні кримінальну справу за обвинуваченням Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про вчинення злочину. Також сказано, що ця кримінальна справа розслідується Солом’янським райуправлінням поліції.

Відео дня

Читайте такожШарія остаточно зняли з розшуку

Окрім того, в ухвалі суду вказано, що Шарій ще у січні 2012 року залишив територію України, а також, що він був оголошений у міжнародний розшук. Водночас в ухвалі наголошується, що поліція упродовж 2014-2019 років не повідомляла суд про розшук Шарія і про те, які саме заходи вживаються для його екстрадиції в Україну.

3 червня 2019 року, йдеться в ухвалі, адвокат звернувся до суду з клопотанням про відновлення розгляду кримінальної справи щодо Шарія, який був призупинений на період його розшуку. Суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для того, щоб поновити розгляд справи.

Також в судовій ухвалі зазначено, що розгляд справи Шарія триває вже понад 7 років, що Литовська Республіка ще в 2012 році надала йому статус політичного біженця, що у 2013 році Нідерланди відмовилися видати Шарія Україні у зв’язку з його статусом політичного біженця. Водночас суд врахував, що у лютому 2014 року було припинено міжнародний розшук Шарія.

В результаті суд дійшов висновку: справу за обвинуваченням Шарія у завідомо неправдивому повідомленні про злочин повернути прокурору Києва для додаткового розслідування, скасувати запобіжний захід у вигляді взяття під варту для Шарія та скасувати його розшук.

Як повідомляв УНІАН, Шарій був оголошений в розшук у лютому 2012 року за підозрою у завідомо неправдивому повідомленні про злочин (ч. 2 ст. 383 Кримінального кодексу України). Повідомлялося, що у ніч на 12 липня 2011 року Шарій нібито обстріляв свій автомобіль, інсценувавши замах. Того ж року проти Шарія було відкрито ще одну кримінальну справу – йому інкримінували хуліганство за стрілянину з травматичного пістолета в київському McDonald's.

У квітні 2019 року Шевченківський райсуд Києва скасував розшук і заочний арешт Шарія, а також відмовився ініціювати його екстрадицію з Литви у справі про стрілянину.

У 2018 році стосовно Шарія було відкрито провадження за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в інтернеті.