У 2018 році на Стерненка було скоєно три напади / Фото: УНІАН

Розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу одеському громадському активісту Сергію Стерненку, якому вручили підозру в умисному вбивстві свого нападника та незаконному носінні ножа, призначено на 14:00 12 квітня.

Про це Стерненко повідомив у своєму Telegram-каналі.

"Засідання з обранню мені запобіжного заходу призначено на завтра о 14:00 в Шевченківському районному суді Києва", - написав він.

Відео дня

Читайте такожСБУ порушила презумпцію невинуватості, назвавши мене вбивцею - Стерненко

Клопотання розглядатиме суддя Володимир Бугіль.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує напади зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

9 жовтня 2019 року Генпрокуратура направила до Головного слідчого управління СБУ кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка.

СБУ відкрила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, Івана Кузнєцова.

Сьогодні, 11 червня, Стерненку в Головному слідчому управлінні СБУ повідомили про підозру у вчиненні злочину за ст. 115 ч. 1 (умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині) та ст. 263 ч. 2 (носіння холодної зброї без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України.

В СБУ заявили, що експертиза засвідчила версію про умисне вбивство Стерненком свого нападника Кузнєцова.

У спецслужбі підтвердили, що, як свідчать матеріали справи, Кузнєцов та Олександр Ісайкул мали на меті залякати і нанести Стерненку тілесні ушкодження. У повідомленні вказано, що, захищаючись, активіст лівою рукою прикривався від ударів, а правою завдавав удари ножем. Як наслідок, Ісайкул отримав різану рану передньої черевної стінки, а Кузнєцов – проникаюче колото-різане поранення живота. При цьому в СБУ зауважили, що такі дії Стерненка можуть відповідати поняттю "необхідна оборона".

"Однак його подальші дії ставлять під сумнів вищезазначену версію. Оскільки Кузнєцов втік з місця події, напад на Стерненка вважається закінченим – його життю та здоров’ю вже нічого не загрожувало. Однак Стерненко побіг за Кузнєцовим, наздогнав його і завдав декількох поранень, зокрема удар ножем у серце, який і призвів до смерті", - заявили в СБУ.

За даними спецслужби, тіло Кузнєцова було знайдено майже за 100 м від місця першої сутички, тому слідство вважає, що заяви про те, що Стерненко поранив Кузнєцова під час самооборони, а згодом жодних ран не наносив, не відповідають дійсності.

Проведена під час досудового розслідування експертиза засвідчила версію про умисне вбивство, заявили в СБУ.