Відповідні клопотання суд мав розглянути ще 16 березня, однак Антоненка не доставили в суд / Фото УНІАН, Олександр Синиця

Сьогодні суд має розглянути клопотання адвокатів про зміну запобіжних заходів лікарці Юлії Кузьменко та ветерану АТО Андрію Антоненку, обвинуваченим у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Як передає кореспондент УНІАН, справу розглядає суд присяжних у складі Шевченківського райсуду Києва.

На початку засідання адвокат Антоненка Дмитро Круговий просив суд випустити його зі скляного боксу, зокрема для того, щоб полегшити участь свого підзахисного у процесі та його спілкування із захисниками, однак суд відмовив у задоволенні такого клопотання.

Відео дня

Читайте такожПрихильники Стерненка анонсували нову акцію біля Офісу президента

Сьогодні розглядатиметься клопотання сторони обвинувачення про продовження запобіжних заходів фігурантам справи та клопотання захисників про зміну запобіжних заходів Кузьменко та Антоненку.

Адвокати клопочуть про звільнення Антоненка з-під арешту та зміну йому запобіжного заходу на будь-який, що не передбачає тримання під вартою.

Захисник Кузьменко просить домашній арешт на особисте зобов'язання чи взяття на поруки.

Нагадаємо, відповідні клопотання суд мав розглянути ще 16 березня, однак Антоненка не доставили в суд.

Через погану якість зв'язку Антоненко відмовився брати участь у засіданні через відеозв'язок, його підтримали й інші обвинувачені та їхні захисники.

Тому засідання довелося перенести.

Читайте такожСуд відклав до 23 березня засідання у справі про вбивство Шеремета: названа причина

Справа Шеремета

  • Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що в причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, дитячого кардіохірурга Юлію Кузьменко і військову медсестру Яну Дугарь.
  • Антоненко перебуває під вартою, Кузьменко перебуває під домашнім арештом, а на Дугарь покладено особисті зобов'язання.
  • Справу проти них розглядає суд присяжних у складі Шевченківського райсуду Києва.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • У травні 2020 року Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої. Тепер їх звинувачують у виконанні злочину, а також у знищенні автомобіля, в якому перебував Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 4 січня білоруські активісти оприлюднили аудіозаписи, які нібито свідчать про підготовку вбивства Шеремета співробітниками Комітету держбезпеки Білорусі. Вони стверджують, що аудіозапис був зроблений 11 квітня 2012 року в кабінеті тодішнього голови КДБ Білорусі Вадима Зайцева.
  • У Нацполіції України заявили, що отримали документи й аудіозаписи про можливих замовників вбивства журналіста.
  • Колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який поширив аудіозапис, заявив про готовність свідчити у справі про вбивство Шеремета Офісу генерального прокурора України.
  • Адвокати Антоненка і Кузьменко не виключили, що слідство може приписати їхнім підзахисним співпрацю з КДБ Білорусі.