Будинок пенсіонера розташований у Берестянці / Скріншот

У Берестянці на Київщині волонтери проекту "Медіаоборона" розпочали ремонт чергового будинку, який постраждав через повномасштабну агресію РФ. В будівлі, що належить самотнім пенсіонерам, відновлять дах та встановлять вікна і двері.

Навесні, коли село було в окупації, в будинку мешкали близько двох десятків російських строковиків. За свідченням місцевих мешканців, одного вечора, коли окупанти вжили дуже багато алкоголю, виникла пожежа, і всі військові згоріли заживо. Будівля та тіла палали близько двох діб.

В цьому будинку мешкає пенсіонер Володимир разом з дружиною. За його словами, будинку всього 22 роки, він належав його матері. Але після приходу ворога чоловік, як і багато українців, втратив свою домівку. За експертною оцінкою, будинок зруйнований на 95%.

Влітку чоловік своїми силами зміг відбудувати стіни, але для зими такого ремонту замало. Тому за підтримки волонтерів, забудовника Володимира Хоменка та нардепа Олександра Дубінського в цьому будинку зроблять новий дах, а також встановлять вікна та двері.

"Коли я в квітні побачив свій будинок, то в мене був шок. Хату побудували у 2000 році, їй трохи більше 20 років. Але в мене хоч стіни залишилися, можна сказати, пощастило", – розповідає власник будинку.

За словами односельчан, згорілі тіла окупантів вантажили мішками в "Урали".

"Я прибирав тут десь два тижні. Сміття, якого вистачило б, мабуть, на два "Камази", вивозили разом з братом на мотоблоці. Висипали його просто в окопи в лісосмузі", - каже пенсіонер.

З квітня і до кінця вересня Володимир з дружиною мешкали на подвір’ї у теплиці, але з настанням холодів питання з житлом стало дуже гострим. Зараз подружжя взяло в оренду невеликий вагончик 2,4 на 6 метрів.

"Ще в березні, коли дізнався, що росіяни вирили окопи просто в мене за городом, зрозумів, що вони мені спалять хату. Але нічого, ми все відновимо, а от від незваних гостей залишилося тільки пара ганчірок, які ми спалили у грубі", - згадує Володимир.

Нагадаємо, будинок пенсіонера буде відновлено в рамках ініціативи "Повернись додому".

Вас також можуть зацікавити новини: