У Києві тестують систему оповіщення у разі вторгнення Росії / фото УНІАН

Київ готується до можливого вторгнення Росії в Україну. Зокрема, у столиці тестують централізовану систему оповіщення населення, а також планують найближчим часом проводити інформаційну компанію та навчання.

Про це розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Андрій Крищенко в інтерв'ю "Бабелю".

"На сайті Держслужби з надзвичайних ситуацій повністю розписаний весь алгоритм (дій у разі атаки – ред.). Ми зараз будемо проводити інформаційну кампанію. Але я побоююся, що ситуація може бути приблизно як з підготовкою до зими: всі знають, що настане зима, але до першого снігу їздять на літній лисій гумі", – зазначив Крищенко.

За словами чиновника, у Києві постійно тестують систему оповіщення, але поки без звуку: "Плануємо проводити навчання. З наступного тижня ми розпочнемо інформаційну кампанію, щоб люди не лякалися, коли їх почують. А через пару тижнів вже будемо вмикати сирени та проводити навчання, щоб люди без паніки розуміли, що робити".

Читайте такожНа в їзді до Києва нацгвардійці виставили блокпости і бронетехніку (фото)Крищенко додав, що інші системи оповіщення у Києві використовувати не збираються.

"Зупинимося на цій. Ми виходимо з того, що вона може діяти і без світла, і без стільникового зв'язку – тобто в критичних умовах", – зазначив він.

Загроза вторгнення Росії в Україну

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС та США.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.

4 грудня Західні розвідники поділилися варіантами дій Росії, якщо Кремль все ж таки зважиться на повномасштабне вторгнення в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини