Депутатська група Верховної Ради України "Партія "За майбутнє" передала на розгляд Комітету з питань бюджету ВРУ напрацьовані спільно з Жіночим рухом "За майбутнє" пропозиції щодо збільшення у 2022 році обсягу субвенцій територіальним громадам на ремонти, реконструкцію, закупівлю обладнання, інвентаря тощо закладами освіти. Окрім того, пропонується змінити алгоритм фінансування. Зокрема, закріпити за відповідними субвенціями чітке цільове призначення та окремі коди класифікації видатків.

Читайте такожОсінні канікули 2021: коли і скільки будуть відпочивати учніЗа словами лідерки Жіночого руху "За майбутнє" Ірини Суслової, народні депутати пропонують бюджетному комітету передбачити дві цільові субвенції на ремонт і реконструкцію навчальних закладів у розмірі 1,85 млрд грн. Окрім того, надати органам місцевої влади субвенцію в розмірі 450 млн грн на закупівлю обладнання для організації та проведення дистанційного навчання.

"Освітня галузь знаходиться у стані критичного недофінансування, що напередодні зими може призвести до закриття більшості сільських шкіл. За даними Держстату, із 15 тисяч навчальних закладів 2/3 (майже 10 тисяч) працюють у селах та невеличких містах. Чверть із них (майже 2500) досі не має водогону та туалетів у приміщенні, а подекуди навіть і гарячої води. У свою чергу Асоціація міст України підрахувала, що в середньому третина шкіл потребує реконструкції, ремонтів покрівель, оновлення харчоблоків. Ще третина не має сучасних меблів для класних кімнат, лабораторного обладнання, комп’ютерної техніки, спортивного інвентаря тощо", — констатувала Ірина Суслова.

Відео дня

Вона додала, що цього року місцеве самоврядування опинилося в патовій ситуації. У державному бюджеті поточного року уряд скоротив обсяг освітньої субвенції регіонам на 38 млрд грн. Держава не врахувала додаткові видатки, пов’язані зі збільшенням мінімальної заробітної плати до 6,5 тис. грн. Таким чином, із тих коштів, які мали б піти на ремонт і реконструкцію будівель, місцева влада змушена розраховуватися зі вчителями.

"Шкільну проблему місцевих громад мала б деякою мірою вирішити участь навчальних закладів у конкурсі інвестиційних програм і проєктів "Всеукраїнського громадського бюджету", переможці якого отримують фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Проте не все так просто. За умовами ДФРР, у конкурсі можуть брати участь проєкти загальною кошторисною вартістю понад 1 млн грн (якщо мова про нове будівництво — понад 5 млн грн). Тобто в разі необхідності проведення ремонту або реконструкції вартістю 500–900 тис. грн місцеві громади опиняються в патовій ситуації: для державного бюджету сума замала, а для місцевого — завелика", — підсумувала лідерка Жіночого руху "За майбутнє" Ірина Суслова.