У Нігерії спалахнули заколоти / фото REUTERS

В охопленій бунтами Нігерії можуть загинути двоє українських моряків - Олександр Назаренко і Олександр Кашерний - члени екіпажу теплохода Tecne, які з квітня 2017 року перебувають в одній з в'язниць країни.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу заявила голова наглядової ради благодійної організації "Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам "Асоль" (Одеса) Світлана Фабрикант, зазначивши, що найближчим часом очікувалось рішення суду стосовно двох цих моряків, але через початок бунтів їхньому життю загрожує реальна небезпека.

"У Нігерії, де перебувають двоє наших моряків, - страшна ситуація. Там зараз бунт - майже всі в'язниці ззовні відкрили ворота, і ув'язнені опинились на вулиці. Там де перебувають наші громадяни, начальник в'язниці сказав під страхом смерті, під дулами автоматів не відкривати ворота...", - розповіла Фабрикант.

Відео дня

Вона підкреслила, що «світлошкірих українців» можуть вбити - під час бунту всередині в'язниці або, якщо ворота зламають і моряки опиняться на вулиці, в охопленій заворушеннями чужій країні.

Як зазначила Фабрикант, у в'язниці відключено електрику, й лише вчора один із моряків зміг відправити повідомлення та розповісти, що відбувається.

Читайте такожУкраїнські моряки звільнені з лівійського полону: "У в'язниці спали, як кілька в бочці, від води випали зуби"

"Там буквально на півгодини ввімкнули генератор, і він зміг зарядити свій мобільний телефон", - пояснила Фабрикант, додавши, що консула України в Нігерії зараз немає. Тому родичам немає до кого звернутись за допомогою.

Як пояснила УНІАН дружина 45-річного старшого механіка Кашерного Олена Зайцева, її чоловік і електромеханік Назаренко перебувають в ув'язненні з квітня 2017 року.

"Екіпаж танкера Tecne заарештували, грецький судновласник відмовився від судна, як і від усієї команди. Всі звернення родичів марні. МЗС України створює видимість роботи. Моряки перебувають у нелюдських умовах в'язниці міста Порт Харкорт", - розповіла вона.

Фото Олена Зайцева

Жінка також пояснила, що екіпажу пред'явлено звинувачення в економічному саботажі, нелегальному перетині кордону, незаконному прийомі вантажу та розливі нафти. За законами Нігерії, їм загрожує довічне ув'язнення. Але, як стверджує Зайцева, ці звинувачення неспроможні.

"Є всі перспективи для того, щоб наших моряків відпустили", - сказала Зайцева.

За її словами, разом із українцями в одному бараку інші члени екіпажу Tecne (8 громадян інших країн), які також сподіваються на швидке звільнення.

Читайте також"Україна своїх не кидає": Кулеба повідомив про звільнення українця з полону нігерійських піратів

Зайцева пояснила, що раніше родичі моряків підтримували з ними зв'язок через консула України в Нігерії Кирила Смирнова, якого відкликали з посади на початку вересня, а іншого консула МЗС України не призначив.

Як зазначила Зайцева, раніше вона неодноразово звертались за допомогою до МЗС, до президента України Володимира Зеленського, але, за її словами, "з Офісу президента приходили лише відписки".

"Ми просимо МЗС, уряд, президента врятувати наших родичів", - підкреслила вона.

Вас також можуть зацікавити новини