В.о. директора БЕБ Едуард Федоров / фото facebook.com/ESBU.GOV.UA

"Укрзалізниця" закуповує діоди за завищеними цінами у дружини в.о. директора Бюро економічної безпеки Едуарда Федорова – Ольги. Про це йдеться в журналістському розслідуванні видання "Bihus.Info".

Як з'ясували журналісти, останніми роками Ольга Федорова відкрила в собі величезний підприємницький талант і сьогодні вона має більше 20 різних бізнесів по всій країні. Зокрема за останні 6 років дружина глави одного з головних антикорупційних відомств відкрила новий бізнес у сфері торгівлі паливом, ліками, меблями і рибою, організувала пасажирські перевезення і буріння свердловин, повідомляє "Bihus.Info".

Також Ольга Федорова планує стати готельєром - вона вже будує готель на гірськолижному курорті в селі Мигове Чернівецької області. Партнерами по бізнесу в цій справі у неї виявилися колишні і діючі співробітники СБУ – екс-заступник голови СБУ Олександр Карпенко, екс-начальник Донецького і Луганського управління СБУ Олександр Куць, а також жінки, чиї сини служать або раніше служили в СБУ.

Відео дня
скріншот

Як з'ясували журналісти "Bihus.Info", Ольга Федорова також отримує хороші доходи від ТОВ "Глобальні технології майбутнього", де вона є співвласницею. У 2022 році фірма почала постачати запчастини для ремонтних заводів "Укрзалізниці". 

За півтора року було укладено угоди на суму в 50 млн грн – в основному поставлялися різні типи діодів. Примітно, що фірма їх не виробляє, а лише перепродує з величезною націнкою.

За даними "Bihus.Info", "Укрзалізниця" купувала діоди ДЛ253-2000-24 УХЛ2 по 6 973 грн за штуку, тоді як сама ТОВ "Глобальні технології майбутнього" закуповувала їх по 4 970 грн за одиницю. Потім через девальвацію гривні ціни зросли до 9 154 грн і 6 130 грн відповідно.

Аналогічна ситуація і з діодами іншого типу. Так фірма, якою володіє дружина очільника Бюро економічної безпеки, купувала діоди ДЛ161-200-12 УХЛ2 по 1 025 грн за одиницю, а продавала залізничникам вже по 1 641 грн. Найбільша угода була укладена за діодами ДЛ161-200-16 УХЛ2: вони були закуплені фірмою по 1025 гривень, а після перепродані "Укрзалізниці" по 1 900 грн за штуку.

скріншот

Наприкінці 2022 року ТОВ "Глобальні технології майбутнього" перейшла від купівлі готових діодів до замовлення їхнього виготовлення. Так, один діод став обходитися комерсантам в 505 - 620 грн за штуку. А на продаж вони йшли вже по 2 000 грн за одиницю.

"Bihus.Info" стверджує, що очільник БЕБ Едуард Федоров не надав авторам матеріалу жодних коментарів за цими фактами.

Хто такий Едуард Федоров

У квітні цього року Кабмін звільнив очільника Бюро економічної безпеки Вадима Мельника і призначив тимчасовим виконуючим обов'язки його першого заступника – Едуарда Федорова. До призначення в БЕБ Федоров встиг попрацювати начальником Управління СБУ в Сумській області, а також заступником начальника відділу і після в.о. начальника відділу Київської митниці.

Слід зазначити, що Бюро економічної безпеки в теорії має запобігати, виявляти, припиняти і розслідувати злочини у сфері використання фінансових ресурсів держави. Цей орган був створений в січні 2021 року і поки запам'ятався тільки вкрай сумнівними показниками ефективності.

Вас також можуть зацікавити новини: