В Україні спостерігається значний попит на технічні спеціальності, та молодь ними мало цікавиться. Як наслідок - виникає брак молодих фахівців у робітничій сфері. А це, своєю чергою, призводить до зменшення інвестпривабливості нашої країни.

У Міносвіти розповідають, що лише близько 20% вступників обирають технічні професії. У Європі цей показник утричі вищий, він сягає 60%, повідомляє "24 канал".

"Чомусь у нас склалося таке враження, що після здобуття професійної освіти у нас відсутній подальший розвиток. Окремі заходи ми спрямовуємо на подолання цих стереотипів і популяризацію професій, й популяризацію професійної освіти", – зазначила гендиректор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік.

Відео дня

У МОН нагадують, що рік тому затрвердили стратегію з розвитку професійної освіти в Україні. Так, планується створення ефективної мережі закладів і модернізації наявних профтехучилищ.

У семи регіонах протягом весни й літа 2022 року запустять пілотні проекти з оптимізації мережі закладів професійної освіти, зазначила Шумік. Йдеться про такі області: Вінницька, Полтавська, Миколаївська, Запорізька, Чернівецька, Рівненська, Львівська.

"І за результатами цього пілотування будуть напрацьовані плани до створення ефективної мережі", – підсумувала гендиректор директорату професійної освіти МОН.