В Україні пропонують брати відбитки пальців у іноземців / фото УНІАН, Ратинський В'ячеслав

До Верховної Ради внесли законопроект, яким пропонується брати відбитки пальців у іноземців та осіб без громадянства в обов'язковому порядку.

Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. 

Новий законопроект передбачає внесення змін до Закону України"Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства". Зокрема, автори документа пропонують доповнити закон новим розділом і визначити в ньому мету надання біометричних даних, а також встановити перелік випадків обов'язкового надання біометричних даних іноземцем та особою без громадянства.

Відео дня

"Станом на сьогоднішній день питання біометричної ідентифікації та верифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства врегульовані лише частково", – йдеться в пояснювальній записці. 

Зазначається, що такі заходи вживатимуться з урахуванням захисту прав іноземців і осіб без громадянства та інтересів національної безпеки України.

"З прийняттям законопроекту буде впроваджений ефективний механізм біометричної ідентифікації та верифікації осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, що виключить можливість зловживання персональними даними особи, їх фальсифікацію, використання персональних даних інших осіб", – прогнозують автори законопроекту. 

За даними Верховної Ради, відповідний документ був переданий на розгляд до профільного комітету.

Робота Верховної Ради: останні рішення

Верховна Рада продовжує активно працювати в умовах війни. Так, 18 жовтня Рада визнала Чеченську республіку Ічкерія тимчасово окупованою Російською Федерацією і засудила вчинення геноциду чеченського народу. Рішення підтримали 287 депутатів. 

Крім того, ВРУ прийняла закон Про внесення змін до статті 1 Закону "Про військовий обов'язок і військову службу" (№6482), яким встановлюється взяття жінок певних професій на військовий облік за їх бажанням.

Вас також можуть зацікавити новини: