Президент РФ Володимир Путін / фото REUTERS

У разі вторгнення в Україну Росія готується вбити або заарештувати цілий перелік відомих українських політичних діячів та антикорупційних активістів, а також білоруських і російських дисидентів, які живуть у вигнанні. Вже навіть підготовлені списки.

Про це пише Foreign Policy з посиланням на американського чиновника і на поінформовані джерела. Зазначається, що інформацію про це підтвердили чотири людини, які мають дані розвідки США.

"Як ми бачили у минулому, ми очікуємо, що Росія спробує посилити співпрацю за допомогою залякування і репресій. Ці дії, які в минулих російських операції включали цілеспрямовані вбивства, викрадення/насильницькі зникнення, затримання і застосування тортур, ймовірно, будуть спрямовані на тих, хто виступає проти дій Росії, включаючи російських та білоруських дисидентів у вигнанні в Україні, журналістів та антикорупціонерів, а також вразливих верств населення, таких як релігійні та етнічні меншини і ЛГБТКІ+", – зазначив чиновник на умовах анонімності.

За його словами, США навмисно розсекречують розвіддані, щоб поділитися цією інформацією з українськими чиновниками або тими, хто здатний допомогти.

В Адміністрації Джо Байдена здивувалися, наскільки ці списки формалізовані. А прес-секретар президента України Володимира Зеленського інформацію не прокоментував.

Загроза нового нападу Росії

Протягом останніх місяців Росія зосередила навколо України понад 100 тисяч військових, які, як побоюється Захід, вона може залучити до повномасштабного нападу.

15 лютого в МО Росії заявили про відведення частини військ до місць постійної дислокації. Однак ні в НАТО, ні в США не підтверджують ознаки деескалації в російсько-українському прикордонні.

Більш того, генсек НАТО заявив про нарощування наступальних позицій росіян уздовж українського кордону: "... ми не бачили ніякого відведення російських сил. І звичайно, це суперечить повідомленням про реальні дипломатичні зусилля. Майбутнє покаже, чи відбуватиметься російське відведення. Ми дуже уважно відстежуємо, що робить Росія в Україні і біля неї. Ми бачили, що вони збільшили кількість військ і ще більше військ на шляху. Росія зберігає потенціал повномасштабного вторгнення в Україну без будь-якого часу на попередження".

Увечері 15 лютого американський президент Джо Байден, коментуючи кризу у Східній Європі, сказав, що "вторгнення Росії в Україну все ще залишається можливим".

18 лютого він заявив, що президент РФ Путін прийняв рішення здійснити подальше вторгнення в Україну: "У нас є підстава вірити, що російські сили планують спробувати атакувати Україну в найближчий тиждень – найближчими днями".

Вас також можуть зацікавити новини: