НАТО не отримало від Росії відповіді на письмові пропозиції, передані їй ще 26 січня / фото REUTERS

В НАТО не помітили ознак зменшення напруження ситуації на кордоні України, куди Російська Федерація продовжує стягувати свої війська.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу у Брюсселі перед початком дводенного засідання міністрів оборони країн-членів Альянсу.

"Ми чули сигнали Москви про готовність не продовжувати дипломатичні зусилля, але наразі ми не бачили жодних ознак деескалації на місці. Навпаки, схоже, що Росія продовжує воєнне нарощування", - сказав Столтенберг.

Відео дня

Також генсек зазначив, що НАТО не отримало від Росії відповіді на письмові пропозиції, передані їй ще 26 січня, в яких позначено теми й пункти, щодо яких союзники готові проводити обговорення з метою пошуку подальшого політичного шляху.

"Ми продовжимо надсилати Росії чіткі повідомлення, що ми готові сісти за стіл переговорів і говорити з нею, але водночас ми готові до найгіршого. Якщо Росія знову вторгнеться в Україну, вона заплатить високу ціну, і ми продовжимо викривати плани та дії Росії, аби ускладнити їй здійснення агресивних дій проти України", - наголосив Столтенберг.

Також він висловив сподівання, що Росія братиме участь у "змістовному діалозі та зробить вибір на користь дипломатії замість конфронтації".

Щодо вчорашніх заяв з Москви про відведення певних підрозділів від українського кордону, за словами Столтенберга, вони створюють підґрунтя для обережного оптимізму.

"Але водночас ми не бачили жодного відведення російських сил. І звичайно, це суперечить повідомленню про реальні дипломатичні зусилля. Майбутнє покаже, чи відбуватиметься російське відведення. Ми дуже уважно відстежуємо, що робить Росія в Україні та біля неї. Ми бачили, що вони збільшили кількість військ і ще більше військ на шляху", - додав Столтенберг.

Генсек Альянсу зауважив, що Росія завжди переміщує сили "вперед і назад".

"То ж лише те, що ми бачили переміщення сил або бойових танків, це не підтверджує справжнє відведення", - сказав Столтенберг.

Він повідомив, що вже спостерігався рух російських сил "вперед і назад", але тенденція останніх тижнів і місяців свідчить про стійке збільшення російського воєнного потенціалу біля кордонів України.

"Росія зберігає потенціал повномасштабного вторгнення в Україну без будь-якого часу на попередження", - констатував він.

За його словами, на кордоні з Україною й надалі спостерігається дуже сильна воєнна присутність Росії.

"Ми готові до зустрічі з ними (росіянами - УНІАН), аби знайти дипломатичне рішення, але ми також готові до найгіршого. Ми працюємо наполегливо заради кращого - заради мирного політичного рішення, але ми готові до найгіршого, що Росія знову вторгнеться в Україну", - підсумував генсек Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, офіційний представник Міноборони РФ генерал-майор Ігор Конашенков заявляв, що російські військові повернуться до пунктів постійної дислокації після закінчення навчань, а підрозділи Південного військового округу та Західного військового округу вже розпочали навантаження на транспорт та мали вирушити до місць дислокації 15 лютого.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав, що більше віритиме побаченим фактам про відведення російських військ, а не заявам.

Вас також можуть зацікавити новини: