РФ повертає війська в місця дислокації \ фото REUTERS

Південний і Західний військові округи Росії почали повернення військ в місця дислокації після військових навчань.

Про це заявили в Міноборони Росії.

"Підрозділи Південного і Західного військових округів, які виконали завдання, вже приступили до навантаження на залізничний і автомобільний транспорт і сьогодні почнуть рух у свої військові гарнізони. Окремі підрозділи здійснять марші своїм ходом у складі військових колон", - сказав представник Міноборони РФ Ігор Конашенков.

За його словами, на російсько-білоруські навчання "Союзна рішучість", що проходять на полігоні Обуз-Лесневський в Білорусі, були запрошені військові аташе з питань оборони при посольствах іноземних держав в країні і представники ЗМІ. Вони зможуть спостерігати за останнім етапом спільних навчань.

Можливе вторгнення РФ в Україну

В останні пару місяців Росія під виглядом навчань сконцентрувала біля кордонів України значну кількість військових. Після цього у західних ЗМІ з'явилася інформація про те, що РФ готується до вторгнення в Україну.

Тим часом, РФ заперечувала свої наміри вторгнутися в Україну і в цей же час висунула НАТО ультиматум. Серед іншого, в ньому була вимога не приймати Україну в члени Альянсу.

За останніми оцінками Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, до кордонів України та на окуповані території Росія стягнула понад 120 тис. військових.

Західні країни всерйоз занепокоїлись можливим наступом Росії на Україну. У зв'язку з цим було проведено низку почергових переговорів на найвищому рівні між президентами України, Росії, Франції та США.

Наприкінці минулого тижня розпочався справжній інформаційний апогей щодо можливого вторгнення РФ. 11 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може розпочати вторгнення в Україну будь-якої миті. Однак інформацію про те, що РФ готується до нападу спростував міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу з посиланням на інформацію від джерел у Росії та Білорусі. Проте у ЗМІ з'явилася навіть дата наступу – 16 лютого, однак представник Пентагону Джон Кірбі не зміг підтвердити початок вторгнення Росії на територію України цього дня.

У зв'язку зі зростаючою загрозою нападу РФ на Україну деякі країни скоротили чисельність співробітників у своїх диппредставництвах, а деякі перенесли посольства з Києва до Львова. Крім того, низка країн рекомендувала своїм громадянам покинути Україну та не відвідувати її найближчим часом. А одна з найбільших авіакомпаній Європи пішла ще далі – з 12 лютого вона припинила польоти до Києва без позначення дати поновлення авіарейсів.