Рада дозволила мобілізацію ув'язнених / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Верховна Рада України  дозволила деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав ЗСУ. Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк в Telegram.

Він зазначає, що за закон "Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального, Кримінально-виконавчого кодексів України та інших законів України щодо запровадження інституту умовно-дострокового звільнення осіб від відбування покарання для безпосередньої їх участі у обороні країни, захисті її незалежності та територіальній цілісності" (реєстраційний номер 11079) проголосувало 279 народних депутатів.

Згідно з законом, не можуть бути мобілізовані засуджені за тяжкі злочини, зокрема, умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство, А також ті, хто отримали терміни за злочини проти основ національної безпеки.

Відео дня

"Ризики по антикорупції, на яких наголошував антикорупційний комітет, частково прибрали. Зокрема, право мобілізуватися з тюрми прибрали для депутатів та частини топ-корупціонерів (з виключеннями), а також винним у тяжких злочинах (на кшталт вбивства, зґвалтування", - повідомив Железняк.

Народний депутат Олена Шуляк детально розповіла про особливості закону

  • мобілізація в'язнів, а точніше реалізація щодо таких категорій громадян механізму УДЗ тільки за рішенням суду;
  • тільки добровільність такого рішення самим ув'язненим;
  • згода від командира військової частини;
  • відповідність психічного стану та стану здоров'я ув'язненого вимогам служби в ЗСУ (проходження попереднього медичного огляду у в’язниці, а далі проходження ВЛК);
  •  більше як три роки терміну перебування у в'язниці до закінчення визначеного покарання;
  • така категорія мобілізованих буде проходити службу в спеціальних підрозділах. Вона повідомила, що адміністративний нагляд за такими звільненими здійснюватиметься командиром військової частини, куди вони потрапляють.

Хто не може бути мобілізований

Відповідно до закону, не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини: проти основ національної безпеки України;умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням; сексуальне насильство; а також судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156/1, 258-258/6, частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку.

Також не можуть бути мобілізовані ті, хто посягав на життя правоохоронців; ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення; ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники).

Мобілізація ув'язнених в Україні - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 10 квітня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, який дає можливість добровільної мобілізації в'язнів. Ним передбачалося, що участь у бойових діях для засуджених буде добровільною

Очільник міністерства юстиції Денис Малюська зазначав, що Мінюст не планує надавати право мобілізуватися до армії ув'язненим, які скоїли злочини на службі, а також злочини проти державності.

Одна з авторів законопроекту, народний депутат України Олена Шуляк  зазначала, що закон про мобілізацію в'язнів дасть змогу залучити в ЗСУ тисячі засуджених. Але служитимуть вони в окремих спеціалізованих частинах або в  окремих спеціалізованих підпрозділах та лише за згодою командира частини.

Вас також можуть зацікавити новини: