Звернення до Кнесету Ізраїлю із закликом скасувати додаткові процедури, які ускладнюють  в'їзд до країни українців, у тому числі тих, хто змушений шукати притулку через бойові дії, підписали 85 відомих євреїв — представників наукової, культурної, політичної та ділової еліти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на текст відповідної заяви.

Серед підписантів, зокрема, бізнесмен Андрій Адамовський, співпрезидент ВААД України Йосип Зісельс, доктор та телеведучий Євген Комаровський, бізнесмен Гаррі Корогодський, віцепрезидент Всесвітнього єврейського конгресу, президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін, медіа-менеджер, власник РБК-Україна Йосип Пінтус, народний депутат Михайло Радуцький, бізнесмен Андрій Ставніцер, президент ФК "Динамо Київ" Ігор Суркіс та народний депутат Григорій Суркіс, телеведучий Савік Шустер, а також відомі українські рабини, бізнесмени, політики, діячі культури та науки.

Відео дня

Підписанти висловили Ізраїлю подяку за голосування в ООН за резолюцію на підтримку України, публічне засудження агресії Росії, гуманітарну допомогу та зусилля прем'єр-міністра Нафталі Бенета з дипломатичного врегулювання.

Але вони також зазначають, що Ізраїль запровадив додаткові процедури для українців, що ускладнюють їм в'їзд до країни навіть із туристичними та бізнес-цілями, та квотував кількість біженців.

"Впродовж багатьох років для України Ізраїль був прикладом стійкості, героїзму та самовідданої боротьби за свою свободу та незалежність. І сьогодні, коли вся Україна стала на захист своєї незалежності, багато громадян України з подивом і обуренням звертаються до нас щодо згаданих рішень Ізраїлю", — йдеться у листі.

Підписанти нагадали, що за часів Голокосту багато країн відмовляли у в'їзді євреям-біженцям. А українці у ті часи рятували євреїв. І близько 2700 таких осіб Ізраїль офіційно визнав Праведниками.

"Впевнені, що в ситуації війни зачиняти двері перед українцями, запроваджувати квоти та інші обмеження — вкрай негуманно", — заявляють підписанти.