Для документування схеми СБУ провела низку обшуків / фото facebook.com/SecurSerUkraine

Служба безпеки України викрила низку посадовців приватних компаній, які організували механізм незаконного постачання до Росії товарів військового призначення та подвійного використання, що виробляються державними оборонними підприємствами.

Читайте також"Укрзалізниці" незаконно постачали старе обладнання з Криму – прокуратура (фото)Як повідомляє прес-центр СБУ, протиправний механізм поставок був викритий та блокований спецслужбою у березні цього року.

Зазначається, що для документування схеми у липні СБУ провела низку обшуків на деяких оборонних підприємствах у Харківській, Київській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській та Полтавській областях.

Відео дня

«Керівництво державних оборонних підприємств під час проведення слідчих дій сприяло у наданні інформації щодо закупівель приватними компаніями товарів військового та подвійного призначення», - йдеться у повідомленні.

За даними відомства, завдяки додатково отриманій інформації оперативники та слідчі СБУ встановили, що приватні підприємці-організатори схеми закуповували продукцію державних оборонних підприємств для подальших незаконних поставок до Росії та інших країн.

Про підозру повідомлено організатору і трьом фігурантам / фото facebook.com/SecurSerUkraine

В СБУ додали, що придбання військової продукції могло здійснюватися за сприяння працівників державних оборонних підприємств з порушенням українського законодавства.

Також задокументовано, що до Росії учасники групи передавали деякі технології з виробництва української військової продукції.

За даними слідства, організатор протиправної оборудки - заступник директора одного з потужних російських підприємств, яке забезпечує продукцією військового призначення підрозділи російської армії та підприємства військово-промислового комплексу.

«Він має стійкі зв’язки з діючими та колишніми співробітниками ФСБ РФ», - підкреслили в СБУ.

Серед підозрюваних - посадовці приватних компаній / фото facebook.com/SecurSerUkraine

Наразі про підозру у вчиненні замаху на контрабанду та порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю, які вчинені у складі організованої злочинної групи, повідомлено організатору і трьом фігурантам кримінального провадження - посадовцям приватних компаній-постачальників.

Вирішується питання щодо кваліфікації дій інших учасників організованої злочинної групи, в тому числі - за ознаками злочину, передбаченого ст. 333 Кримінального кодексу України.