Абітурієнти з ОРДЛО можуть вступати без ЗНО / фото УНІАН

Окупаційна адміністрація в ОРДЛО не випускає абітурієнтів на контрольовану Україною територію для вступу у Виші.

Як повідомляє журналіст і представник Донецької області в ТКГ Денис Казанський на своїй сторінці в Facebook, окупанти заважають молоді виїжджати під приводом карантину.

Читайте такожЗНО 2020 з біології: з'явилися правильні відповіді на тест

Відео дня

«На окупованій території дійсно проживає багато молоді, яка хоче вирватися з резервації. Для них вступ до українського вишу- це шанс покинути гетто. Але після того як Україна скасувала ЗНО для дітей з ОРДЛО, бойовики злякалися, що втратять молодь, і закрили людям виїзд. Під приводом карантину», – повідомив Казанський.

Він пояснив, що зараз дозвіл на перетин лінії розмежування видає "міжвідомчий штаб ДНР". А він випускає тільки тих, хто має прописку на підконтрольній території.

«Абітурієнтів спеціально тримають у неволі, щоб вони втратили час і не змогли навчатися в українських вишах. У відповідь на всі прохання дозволити виїзд, бойовики відповідають, що вступати треба в "університети ДНР". Як бачите, в ОРДЛО дійсно чимало людей, які шукають можливість звідти виїхати. І втеча населення, судячи з усього, набула таких масштабів, що бойовикам довелося встановити якусь подобу залізної завіси, щоб зупинити відтік молоді», – написав Казанський.

скріншот
скріншот

Як повідомляв УНІАН, 3 липня Верховна Рада ухвалила президентський закон про особливості вступу до ВНЗ жителів Криму і ОРДЛО (№3734).

Законом, зокрема, встановлюється, що для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей, на території населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія АРК і Севастополя, за їх бажанням забезпечується безкоштовне навчання із стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах вищих навчальних закладів тривалістю до одного року з подальшим вступом до закладу вищої освіти як внутрішньо переміщених осіб у порядку, визначеному Умовами прийому на навчання для отримання вищої освіти.

10 липня президент Володимир Зеленський підписав закон.