Рівень нелегального ринку тютюну в Україні становить 20-23%

Від нелегальної тютюнової торгівлі бюджет України щорічно втрачає близько 23 млрд гривень. Такими розрахунками поділилися журналіст-розслідувач і ведучий телемарафону Євген Плінський.

Під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі він зазначив, що всі основні дослідження, які проводили різні центри, зокрема Kantar-Україна, Економічна експертна платформа, а також дослідження на замовлення антитютюнових організацій, - вказують на близькі цифри втрат через нелегальний тютюновий ринок. Плінський згадав, що два дослідження - Kantar-Україна та Економічна експертна платформа - засвідчили, що близько 23-25% українського тютюнового ринку перебуває в тіні. Водночас дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) на замовлення антитютюнової громадської організації "Життя" показало дещо нижчий рівень нелегального ринку - близько 13%.

На думку Плінського, це може пояснюватися різницею в методології проведених досліджень.

Тут треба дивитися технічно - на різницю в методології, за якою проводилися дослідження. Крім досліджень Kantar-Україна та КМІС, є ще дослідження Економічної експертної платформи, за яким показник нелегальної торгівлі тютюновими виробами становить близько 23%. Тому ми можемо взяти середній показник і погодитися, що рівень нелегального ринку тютюну в Україні становить 20-23%. І такий показник буде об'єктивним і реальним."

Плінський додав, що у всіх дослідженнях збігалися оцінки щодо втрат бюджету - близько 23 млрд. грн.

"Цю цифру оголошували в т.ч. на фінансовому комітеті парламенту, і його очільники народні депутати Данило Гетманцев і Ярослав Железняк про це говорили. Тобто обсяги нелегального ринку справді суттєво зросли - з близько 5% у 2019 р. до 20-23% зараз", - пояснив тенденцію журналіст-розслідувач.

Нелегальний ринок тютюну в Україні

Як зазначалося, згідно зі звітом аудиторської компанії KPMG, Україна є другим за величиною ринком у Європі за рівнем нелегальної торгівлі сигаретами, поступившись лише Франції.

Нагадаємо, згідно з останнім дослідженням Kantar, рівень нелегального ринку сигарет в Україні 2023 року сягнув 25,7% (станом на жовтень). Ще в червні 2023 року цей показник становив 19,5%. Такий відсоток "тіні" є абсолютним антирекордом за всю історію дослідження Kantar нелегальної торгівлі сигаретами в Україні, починаючи з 2011 року.

За даними польських журналістів, український бюджет щороку втрачає гроші, за які можна було б придбати 29 пускових установок HIMARS з усім обладнанням.

Тютюновим контрафактом в Україні здебільшого торгують через телеграм-канали, він ділиться на два типи продукції - очевидні "кальки" брендів і продукція, формально призначена для продажу в зоні безмитної торгівлі (з маркуванням Duty Free) або на експорт. Лідерами з реалізації нелегальних сигарет є великі міста - Дніпро, Одеса, Львів, Харків.

Інші новини України: