Мітинг проти скорочення ВЧ у Ніжині / Cкріншот з відео

В Україні на сьомому році війни починають закривати військові частини, а сотні військових та фахівців залишають без роботи.

Читайте такожAtlantic Council: Чи закінчиться війна в Україні у 2020 році?

Про це йдеться у сюжеті проекту «Гроші». Зокрема, скорочується військова частина біля Ічні в Чернігівській області. У 2018 році там сталась масштабна пожежа на складі боєприпасів. Левову частину арсеналу було втрачено.

Співробітники частини розповіли, що з Генштабу прийшов наказ – до 20 листопада скоротити 103 посади. Залишиться загін воєнізованої охорони, частина фактично припинить своє існування. Разом з нею може перестати існувати населений пункт з населенням в тисячу людей. Він виріс і існує завдяки військовій частині.

Місцеві не вірять, що їх просто «кинуть у лісі», і пропонують варіанти подальшого розвитку містечка: від створення центру реабілітації ветеранів до технопарку.

Журналісти зазначають: якщо скорочення частини в Ічні можна принаймні спробувати пояснити об’єктивними причинами, то аналогічну ситуацію в Ніжині пояснити неможливо.

Ніжинська ВЧ 4558 наразі найстаріша в Україні – їй 120 років. Тут про скорочення всього персоналу повідомили пару днів тому. Через 2 місяці 250 висококласних фахівців стануть безробітними. Працівники виходять на мітинги.

Голова ніжинської спілки ветеранів АТО Андрій Гомоляко  стверджує, що територією частини серйозно зацікавились представники потужних зернових компаній. Він просить співробітників частини повідомити, коли автівки або вагони почнуть вивозити з її  території обладнання.

Зазначається, що у частині 4558 ремонтують усе – від стрілецької зброї до зенітних систем. За 7 років війні на сході працівники встановили міцні зв’язки з військовими на фронті.

Журналісти вказали, що ліквідація двох військових частин під час війни виглядає підозріло. Вони направили запити до Генштабу та Міноборони.

Більше новин на тему