Протести в Білорусі тривають / фото REUTERS

Зоряні білоруські спортсмени закликали керівництво країни визнати вибори президента недійсними, а також висунули ряд інших вимог.

Читайте також"Терпіли 26 років": екс-тренер Динамо Хацкевич висловився про протести в Білорусі

Текст відкритого листа опублікував "Прессбол" .

Відео дня

"Ми, що нижче підписалися, будучи людьми, причетними до білоруського спорту, виступаючи в національних першостях і чемпіонатах країни, а також відстоюючи інтереси Республіки Білорусь на міжнародній спортивній арені, категорично засуджуємо численні факти фальсифікації результатів виборів президента Республіки Білорусь, а також прояв грубого насильства з боку силових структур щодо мирно протестуючих громадян.

Ми всі віримо, що серед співробітників правоохоронних органів є гідні люди і справжні професіонали. Проте, очевидно, що ряд співробітників віддали, а інші співробітники виконали злочинні накази щодо застосування необгрунтованої, часто непропорційною, сили відносно громадян Республіки Білорусь.

Керуючись Конституцією Республіки Білорусь, законодавством, ми, будучи частиною народу Республіки Білорусь - джерела влади, вимагаємо:

1. Визнати минулі 9 серпня 2020 роки вибори президента Республіки Білорусь недійсними через численні факти фальсифікацій і тиску на виборчі комісії. Вимагаємо провести повторні вибори президента Республіки Білорусь згідно з усіма міжнародними стандартами, а також відставки чинного складу ЦВК із залученням до передбаченої законодавством відповідальності.

2. Звільнити всіх громадян, затриманих під час демонстрацій і непричетних до протиправної діяльності.

3. Звільнити та реабілітувати всіх політичних ув'язнених.

4. Зупинити протиправну діяльність співробітників правоохоронних органів і провести перевірки законності їх дій, починаючи з моменту збору підписів для висунення в кандидати в президенти Республіки Білорусь.

5. Виявити та покарати винних у побитті й звірячих знущаннях над громадянами, затриманими під час мирних демонстрацій. Керівники силових структур, відповідальних за насильство, повинні подати у відставку.

6. Надати повноцінну медичну, психологічну, правову та матеріальну допомогу всім постраждалим від неправомірних дій представників силових структур.

У разі появи інформації про спроби тиску, погроз звільнення або порушення прав представників спорту, які підписалися під цим листом, всі спортсмени будуть діяти солідарно, аж до можливої відмови від виступу за національну збірну країни або відмови від організації міжнародних і національних спортивних заходів.

Крім того, дані факти негайно будуть спрямовані в МОК, міжнародні спортивні федерації та комітети ", - сказано в листі.

Вибори в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори, на яких офіційно переміг Олександр Лукашенко.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли та проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати та гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня в Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк.
  • Футболіст збірної Білорусі відмовився грати за національну команду при режимі Лукашенка.