Чорна тема дозволяє дуже круто зберегти заряд батареї: включаємо її / ua.depositphotos.com

Найбільша проблема смартфонів – їх акумулятори. Якщо процесори і камери майже не застарівають і легко прослужать вам років п'ять, то з батареями потрібно возитися набагато частіше. Фактично, заряджати смартфони вже після пари років користування доводиться по кілька разів на день.

Розповідаємо, як можна швидко поліпшити автономність гаджета, активувавши всього одну настройку. Вона і зарядку заощадить, і вас ніяк не обмежить.

Не всі знають, але в телефонах є темна тема (Dark Mode) – це такий режим роботи, в якому фон операційної системи і більшості додатків стає темним, а інші об'єкти, наприклад текст і іконки, стають світлими. Темні режими є в найпопулярніших соцмережах, месенджерах й додатках – і це неспроста.

Відео дня

Темний режим економить заряд телефону, але є один момент

Залежно від типу дисплея, яким оснащений ваш смартфон, ефект від ввімкнення темного режиму може відрізнятися. Сьогодні у мобільних пристрої зустрічаються два типи екранів: IPS і AMOLED. Першим зазвичай оснащені бюджетні моделі, а AMOLED – "середняки" і флагмани.

Головна відмінність цих типів екранів – в роботі підсвічування. Так, в AMOLED-дисплеї кожен піксель висвітлюється окремо, а для відображення чорного кольору просто відключається. Таким чином при включенні темної теми більшість пікселів на екрані вимкнені і не споживають енергію.

Своєю чергою, в IPS витрата залежить виключно від рівня підсвічування, але ніяк не від кольору відображуваного контенту. Тому власникам девайсом з таким дисплеєм темний режим не допоможе.

Як увімкнути темний режим на телефоні:

  • на iOS: йдемо в налаштування → знаходимо пункт "Дисплей і яскравість", → вибираємо "Темний", щоб включити темний режим.

  • на Android: йдемо в налаштування → шукаємо "Екран" чи "Дисплей" → активуємо параметр "Темна тема".

Ця функція дозволяє дуже круто зберегти заряд на телефоні: активуйте її прямо зараз

За підрахунками, різниця при роботі смартфоні зі звичайною темою оформлення і в режимі dark mode досить помітна – варто очікувати поліпшення на 10-15%. Ще один аргумент на користь темного режиму – зниження навантаження на очі. 

Варто пам'ятати, що економія заряду батареї – це комплексний підхід. Для збільшення часу роботи рекомендується хоча б інколи проводити калібрування акумулятора. Також не можна заряджати телефон вище певного відсотка, щоб уповільнити деградацію батарею.

Сьогодні в багатьох містах України денна температура підіймається вище 30 градусів. Разом з людьми від спеки страждають і їхні мобільні девайси, тому УНІАН нагадує кілька простих порад, як використовувати телефон в спеку.

Вас також можуть зацікавити новини: