Виробники комп'ютерної техніки випускають ноутбуки різного призначення / фото ua.depositphotos.com

Ноутбук ігрового класу в технічному плані повинен помітно перевершувати офісні та мультимедійні пристрої, інакше про ультра налаштування в іграх можна навіть не мріяти. Для геймінгу потрібно "залізо", здатне забезпечити продуктивність гарного комп'ютера.

Підібрати збалансований лептоп для ресурсомістких відеоігор можна за 6 кроків.

Крок 1: вибір виробника

Виробники комп'ютерної техніки випускають ноутбуки різного призначення. Геймерські — одна з найбільш популярних і великих категорій. Саме тому кожен бренд в асортименті має хоча б одну ігрову лінійку. Багато розробників пропонують відразу кілька серій на вибір з акцентом на різні "фішки".

Відео дня

У бренду Acer це сімейства Nitro та Predator. Перші — поширені завдяки справедливій ціні, другі — вражають наповал запасом потужності. Наприклад, ноутбук Асер Нітро 5 має непогані початкові характеристики та перспективи модернізації, а ACER Predator Triton 300 має преміальну начинку зі стійкістю до навантажень і широкою сферою експлуатації.

ACER Predator Triton 300

Asus випускає геймерські ноути TUF та ROG. Різниця між ними — у вартості, дизайні та ступені "нафаршированості". У ROG апаратне забезпечення рівнем вище.

Відповідно геймерам також Lenovo Legion — стильні та з чудовою швидкодією.

Крок 2: Вибір екрана

При виборі дюймажу слід враховувати відразу кілька факторів, зокрема улюблений жанр ігор та особливості способу життя.

  • Для простеньких головоломок та вікторин цілком достатньо невеликого дисплея, барвисті стратегії, пригодницькі саги та насичені файтинги — для великого безрамкового екрану.
  • Вдома можна використовувати лептоп із 16 або 17 дюймовим екраном. Його важкість і великі габарити не стануть на заваді комфортному геймінгу. Для ігор під час поїздок у транспорті чи відпочинку у парку краще взяти пристрій з екраном на 13-15 дюймів.

Матриця потрібна з бездоганним оглядом під різними кутами та високою деталізацією. Оптимально — IPS. Серед новинок, що успішно прижилися на ринку, — OLED та AMOLED.

Герцовка — від 120 Гц, у крайніх випадках — не менше 90 Гц. Стандартних 60-75 Гц обмаль для ігор.

Крок 3: вибір процесора

Кількість ядер, багатопоточність, частотні характеристики, архітектура і техпроцес — досвідчений гравець розуміється, що до чого, а ось новачкові складніше. Благо оцінити "профпридатність" процесора можна за його серією.

1. Ryzen 3 і Core i3 — те, що потрібно, для недорогого ігрового ноута, який також використовуватиметься для роботи, навчання, відтворення мультимедіа.

2. Ryzen 5 та Core i5 — чіпи, які виробники встановлюють у ноутбуки з метою збереження балансу ціни та якості. Гарні в багатозадачному режимі та адаптовані під значні навантаження, створювані іграми.

3. Ryzen 7 і Core i7 — ходові рішення, що відрізняються енергоефективністю та продуктивністю. Тягнуть AAA ігри з високою роздільною здатністю і підходять для ресурсомістких процесів на зразок 3D моделювання.

4. Ryzen 9 і Core i9 — найкращі геймерські процесори з преміального сегмента.

Крок 4: Вибір накопичувача

Жорсткий диск дає багато місця для зберігання, але боїться механічних пошкоджень і повільніше зчитує/записує інформацію. SSD має високу пропускну здатність, довго служить і не видає гучних звуків у процесі обробки даних.

Компромісний варіант — комбіноване сховище HDD (від 1 Тб) + SSD (від 256 Гб).

Крок 5: Вибір оперативної пам'яті

При запуску "важких" ігор з різними модами та доповненнями на зразок голосових чатів оперативка заповнюється максимально швидко. Якщо її мало, ноутбук починає підвисати, що позначається на рейтингу та досягнення у грі. Мінімальний запас оперативної пам'яті, при якому не страшні гальмування та лаги, — від 8 Гб. Краще — від 16, щоб із запасом.

Крок 6: вибір відеокарти

Інтегрованому графічному процесору не вистачить потужності, щоб задовольнити потреби навіть невибагливого геймера. Потрібен дискретний, не самий "скромний" — наприклад, RTX 3080, 3070 Ti, 2080 від NVIDIA або схожий за характеристиками — від AMD.

Щодо дизайну, поряд з естетикою варто оцінювати нюанси, важливі з практичної точки зору: розташування портів, наявність отворів для відведення тепла, яскравість підсвічування.