Запуск комп'ютера в безпечному режимі: всі способи / фото Microsoft

Іноді, коли комп'ютер видає помилки або погано працює, проблема може ховатися в тому чи іншому програмному забезпеченні, яке гальмує і знижує загальну працездатність системи.

У таких ситуаціях може допомогти запуск комп'ютера в безпечному режимі. Про те як запустити Windows безпечно і поговоримо нижче

Безпечний режим дозволяє переконатися, що причиною неправильної роботи комп'ютера є неправильно встановлені програми, конфігурації або навіть віруси. Таке завантаження визначить уразливості й джерела помилок, а також допоможе їх виправити. 

Відео дня

Запуск безпечного режиму Windows за допомогою гарячих клавіш

Даний спосіб працює на Windows 7 і більш ранніх версіях операційки. Увімкніть комп'ютер і в процесі завантаження затисніть клавішу F8, до появи характерного меню. У вікні виберіть "Безпечний режим" або ж "Safe Mode" і продовжите завантаження, натиснувши Enter. Система завантажиться в потрібній конфігурації.

Для виходу з режиму досить перезавантажити комп'ютер.

Запуск безпечного режиму Windows через конфігуратор системи

У вже включеному комп'ютері або ноутбуці виконайте комбінацію клавіш Win + R. після чого у вікні введіть команду msconfig і натисніть Enter. Коли відкриється вікно конфігуратора системи, перейдіть у вкладку "Завантаження" і виберіть "Безпечний режим", зберігаючи настройки кнопкою "Ок".

Для виходу з безпечного режиму – повторіть дії та зніміть потрібну галочку з пункту "Безпечний режим". Цей метод актуальний для Windows 11, 10, 8, 8.1, 7 і більш ранніх версій.

Запуск безпечного режиму Windows через спеціальні варіанти завантаження

Спосіб актуальний для більш пізніх версій Windows, починаючи з 8.1.

  • З меню "Пуск" перейдіть в → "Параметри" → "Система" → "Відновлення". Біля пункту "Розширені параметри запуску" виберіть опцію "Перезавантажити зараз".
  • Після цього, в меню, яке відкрилося необхідно вибрати "Пошук і усунення несправностей" → "Додаткові параметри" → "Параметри завантаження", де натиснути кнопку "Перезавантажити".

У наступному вікні потрібно натиснути клавішу "4", щоб вибрався безпечний режим завантаження. Вихід з режиму здійснюється за допомогою перезавантаження комп'ютера. 

Запуск безпечного режиму Windows через перезавантаження з клавішею Shift

Спосіб є простішим варіантом попереднього пункту. Для цього достатньо затиснути кнопку Shift і клацнути по програмній кнопці, яка перезавантажує комп'ютер. В екрані "Вибір дії" досить повторити кроки, які були описані пунктом вище. 

Що робити далі

Після того як безпечний режим був успішно завантажений можна детально вивчити роботу ПК. У такому режимі завантажуються тільки стандартні програми й служби, і якщо все працює нормально, значить проблема криється в неправильно встановленому програмному забезпеченні.

Для вирішення потрібно обов'язково перевірити комп'ютер на віруси за допомогою стороннього антивірусу або інших утиліт. Якщо проблеми спостерігаються і в безпечному режимі та ситуацію не змінює навіть відновлення ОС, то, швидше за все, помилки викликані збоями в апаратній частині ПК. В такому випадку, найкраще буде звернутися в сервісний центр.

Раніше УНІАН розповідав, як зробити так, щоб комп'ютер перестав йти в сплячий режим. Найчастіше комп'ютери самі "засинають" після відсутності будь-яких дій протягом певного часу, що часом дратує.

Також рекомендували, який антивірус поставити в 2022 році. Вони ідеально підійдуть для комфортного домашнього використання, гарантуючи якісний захист від вірусів.

Вас також можуть зацікавити новини: