Тернопільська ОДА / ternopil.klichko.org

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в зверненні до Верховної Ради та Кабміну, прийнятому учора на сесії.

За це звернення проголосували 48 з 55 зареєстрованих депутатів, 7 не голосували.

У ньому депутати зазначають, що у роки стабільного виробництва в Україні тютюну господарства Тернопільської області виробляли близько 35% всього урожаю тютюнового сухого листу, який вирощувався в громадському та приватному секторах і перероблявся на місцевих тютюново-ферментаційних потужностях.

Відео дня

Крім того, депутатський корпус висловив занепокоєння тривалою економічною кризою, яка упродовж останніх двадцяти років охопила вітчизняну тютюнову промисловість.

Читайте такожТернопільська облрада вимагає від Кабміну заборонити транзит російського вантажного транспорту територією України

За даними депутатів, виробництво сигарет в Україні вимагає щорічно 60-70 тис. т  тютюнової сировини.

"Зацікавленість до вирощування тютюну на українських землях проявляють вітчизняні і зарубіжні інвестори. Чинне законодавство не містить положень щодо державної підтримки тютюнового виробництва. Започаткуванню подолання економічної кризи в тютюновій промисловості мало б сприяти надання преференцій вітчизняним тютюново-ферментаційними заводам, які здійснюють перероблення ввезеної тютюнової сировини та реалізацію ферментованої тютюнової сировини", – вважають депутати.

Відтак вони закликали внести зміни до Податкового кодексу України, а саме: доповнити підпункт 213.3.6 пункту 213.3 статті 213 Податкового кодексу України абзацом наступного змісту: "ввезення на митну територію України неферментованої (не переробленої) тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами, які здійснюють реалізацію ферментованої тютюнової сировини виробникам тютюнових виробів або на експорт та реалізація ферментованої тютюнової сировини тютюново-ферментаційними заводами виробникам тютюнових виробів".